Probiotické bakterie usušené a enkapsulované sprejovou nebulizační technologií.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F19%3AN0000010" target="_blank" >RIV/00027022:_____/19:N0000010 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Probiotické bakterie usušené a enkapsulované sprejovou nebulizační technologií.
Popis výsledku v původním jazyce
Jako enkapsulační preparát pro pokusy byl použit Aquacoat CPD (FMC Biopolymer). Jadná se o stabilizovaný nanočásticový latex acetyl ftalátu celulózy pro enterické povlaky pro farmaceutické či potravinářské aplikace. Preparát je nerozpustný v kyselém prostředí, zatímco v při neutrálním až alkalickém pH se rozpouští. Enkapsulovaný materiál tudíž chrání před kyselým pH žaludku, zatímco dojde k jeho uvolnění v alkalickém prostředí střev. Pro pokusy byl použit nový poloprovozní demonstrátor sprejové nebulizační sušárny (viz obr. 3), vyvinutý firmou DBH Technologies ve spolupráci s FS ČVUT.
Název v anglickém jazyce
Probitic bacteria dried and encapsulated by spray nebulisation drying.
Popis výsledku anglicky
Commercial pseudo-latex of cellulose acetate phthalate polymer Aquacoat CPD (FMC Biopolymer) has been used for the experiments. Aquacoat® CPD can be used to allow acid sensitive bacteria to pass through the stomach unaffected. Pilot-plant demonstrator ATOMIZER (DBH technology) for spray nebulisation drying has been used for the experiments.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02010345" target="_blank" >TH02010345: Sušení sprejovou nebulizací - nová cesta k uchování vlastností nutraceutik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Gfunk TH02010345 - 2019-01
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Enkapsulovaný probiotický, eventuálně synbiotický preprát s odolností proti kyselému prostředí žaludku, předpokládanou zvýšenou odolností proti žlučovým kyselinám a zlepšenou skladovatelností.
Ekonomické parametry
V této fázi vývoje nelze zatím parametry exaktně vyjádřit. Potenciální škála průmyslových aplikací v potravinářském a krmivářském průmyslu je však široká a zahrnuje jak funkční potraviny a nutraceutika, tak speciální krmné směsi. Odhadu reálných ekonomických parametrů musí předcházet marketingový průzkum, mapování případných výrobců, eventuálně již studie proveditelnosti.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—