Hodnocení antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů ve vybraných luštěninách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000655" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000655 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/17:43896647
Výsledek na webu
<a href="http://www.vupt.cz/aktualni-poznatky/" target="_blank" >http://www.vupt.cz/aktualni-poznatky/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů ve vybraných luštěninách
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo u 20 vzorků vybraných luštěnin zakoupených na českém trhu zhodnotit antioxidační aktivitu a celkový obsah polyfenolů. Luštěniny jsou cenným zdrojem energie, bílkovin, vitaminů, minerálních látek, komplexních sacharidů, ale některé z nich jsou i dobrým zdrojem antioxidantů. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a FRAP a celkové polyfenoly spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Nejvyšší antioxidační aktivita stanovená oběma metodami byla naměřena ve vzorku fazole barevné velké. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů byl detekován ve vzorku sójových bobů černých.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of antioxidant activity and total polyphenol content in selected legumes
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate antioxidant activity and the total polyphenol content in 20 samples of selected legumes purchased on the Czech market. Legumes are a valuable source of energy, proteins, vitamins, minerals and complex carbohydrates, but some of them are also a good source of antioxidants. Antioxidant activity was determined using the DPPH and FRAP methods and total polyphenols spectrophotometrically with a Folin-Ciocalteu reagent. The highest antioxidant activity determined by both methods was measured in the sample of large beaked beans (Pinto fabam magna). The highest total polyphenol content was detected in the black soybean sample (Glycine max (L.) Merr.).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30502 - Other medical science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
559-562
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—