Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů ve vybraných luštěninách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000655" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000655 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/17:43896647

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vupt.cz/aktualni-poznatky/" target="_blank" >http://www.vupt.cz/aktualni-poznatky/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů ve vybraných luštěninách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo u 20 vzorků vybraných luštěnin zakoupených na českém trhu zhodnotit antioxidační aktivitu a celkový obsah polyfenolů. Luštěniny jsou cenným zdrojem energie, bílkovin, vitaminů, minerálních látek, komplexních sacharidů, ale některé z nich jsou i dobrým zdrojem antioxidantů. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a FRAP a celkové polyfenoly spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Nejvyšší antioxidační aktivita stanovená oběma metodami byla naměřena ve vzorku fazole barevné velké. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů byl detekován ve vzorku sójových bobů černých.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of antioxidant activity and total polyphenol content in selected legumes

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate antioxidant activity and the total polyphenol content in 20 samples of selected legumes purchased on the Czech market. Legumes are a valuable source of energy, proteins, vitamins, minerals and complex carbohydrates, but some of them are also a good source of antioxidants. Antioxidant activity was determined using the DPPH and FRAP methods and total polyphenols spectrophotometrically with a Folin-Ciocalteu reagent. The highest antioxidant activity determined by both methods was measured in the sample of large beaked beans (Pinto fabam magna). The highest total polyphenol content was detected in the black soybean sample (Glycine max (L.) Merr.).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30502 - Other medical science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    N

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    559-562

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus