Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000028" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Klíčení luštěnin může být prostředkem jak zvýšit konzumaci luštěnin. Tohoto cíle lze dosáhnout především tak, že se s tímto zdrojem potravin seznámí konzumenti (zejména děti) v domácím prostředí. Klíčením dochází k odstraňování nestravitelných oligosacharidů, které způsobují trávicí potíže konzumentů, což bývá hlavní příčinou neobliby luštěnin v našem jídelníčku. Přitom luštěniny jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě: vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B6 (pyridoxalu, pyridoxolu, pyridoxaminu) a B9 (kyseliny listové). Jsou rovněž zdrojem minerálních látek: vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, kobaltu, síry, zinku a fluoru. Práce uvádí způsoby klíčení, hmotnost naklíčených semen a různé způsoby jejich dalšího zpracování včetně dob varu různých druhů. Přílohou práce jsou receptury pokrmů z klíčených luštěnin.

  • Název v anglickém jazyce

    Germinated legumes and their culinary processing

  • Popis výsledku anglicky

    Sprouting legumes can be a means of increasing legume consumption. This goal can be achieved primarily by familiarizing consumers (especially children) with the food source in the domestic environment. Germination removes indigestible oligosaccharides that cause the digestive troubles of consumers, that is the main cause why legumes are not very favoured in our diet. The legumes are rich in water soluble vitamins: B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxal, pyridoxol and pyridoxamine) and B9 (folic acid). They are also sources of minerals: calcium, phosphorus, potassium, sodium, magnesium, iron, copper, cobalt, sulfur, zinc and fluorine. The paper presents the germination methods, the weight of germinated seeds and various ways of their further processing including the boiling time of different species. The supplement of the work are the recipes how to prepare the food from germinated legumes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    132-133

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus