Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000028" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000028 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy
Popis výsledku v původním jazyce
Klíčení luštěnin může být prostředkem jak zvýšit konzumaci luštěnin. Tohoto cíle lze dosáhnout především tak, že se s tímto zdrojem potravin seznámí konzumenti (zejména děti) v domácím prostředí. Klíčením dochází k odstraňování nestravitelných oligosacharidů, které způsobují trávicí potíže konzumentů, což bývá hlavní příčinou neobliby luštěnin v našem jídelníčku. Přitom luštěniny jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě: vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B6 (pyridoxalu, pyridoxolu, pyridoxaminu) a B9 (kyseliny listové). Jsou rovněž zdrojem minerálních látek: vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, kobaltu, síry, zinku a fluoru. Práce uvádí způsoby klíčení, hmotnost naklíčených semen a různé způsoby jejich dalšího zpracování včetně dob varu různých druhů. Přílohou práce jsou receptury pokrmů z klíčených luštěnin.
Název v anglickém jazyce
Germinated legumes and their culinary processing
Popis výsledku anglicky
Sprouting legumes can be a means of increasing legume consumption. This goal can be achieved primarily by familiarizing consumers (especially children) with the food source in the domestic environment. Germination removes indigestible oligosaccharides that cause the digestive troubles of consumers, that is the main cause why legumes are not very favoured in our diet. The legumes are rich in water soluble vitamins: B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxal, pyridoxol and pyridoxamine) and B9 (folic acid). They are also sources of minerals: calcium, phosphorus, potassium, sodium, magnesium, iron, copper, cobalt, sulfur, zinc and fluorine. The paper presents the germination methods, the weight of germinated seeds and various ways of their further processing including the boiling time of different species. The supplement of the work are the recipes how to prepare the food from germinated legumes.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
132-133
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—