Nutriční hodnota a využití pohanky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/nutricni-hodnota-a-vyuziti-pohanky/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/nutricni-hodnota-a-vyuziti-pohanky/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota a využití pohanky
Popis výsledku v původním jazyce
Článek shrnuje informace o nutriční hodnotě a využití pohanky. Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench) je jednoletá rostlina, která patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), díky svému využití je ale velmi často řazena mezi pseudoobiloviny. Pohanka je stará kulturní plodina, která vyhovuje současnému trendu hledání zdravých potravin. Obsahuje kvalitní bílkoviny s vysokým obsahem argininu a lysinu, množství vlákniny potravy, minerálních látek, vitaminů skupiny B, karotenoidů a tokoferolů. Vysoce významný je obsah rutinu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou. Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny a je tak důležitou surovinou pro jejich přípravu. U citlivých osob mohou ale bílkoviny pohanky vyvolat alergickou reakci. Na českém trhu je široký výběr mlýnských produktů z pohanky i zpracovaných finálních výrobků, včetně doplňků stravy.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value and use of buckwheat
Popis výsledku anglicky
This article summarizes the information about the nutritional value and use of buckwheat. Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is an annual crop belonging to the family Polygonaceae, but because of its use, it is very often classified as pseudocereal. Buckwheat is an old cultural crop that suits the current trend of looking for healthy food. It contains proteins with high content of arginine and lysine, a lot of dietary fiber, minerals, B vitamins, carotenoids and tocopherols. The content of rutine and other substances with high antioxidant activity is also very important. Buckwheat belongs to naturally gluten-free foods and it is an important raw material for the gluten-free foods production. In sensitive people, buckwheat proteins however, may cause an allergic reaction. A rich choice of buckwheat mill products, processed buckwheat products and also dietary supplements are available on the Czech market.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
86-89
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—