Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota a využití pohanky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/nutricni-hodnota-a-vyuziti-pohanky/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/nutricni-hodnota-a-vyuziti-pohanky/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnota a využití pohanky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek shrnuje informace o nutriční hodnotě a využití pohanky. Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench) je jednoletá rostlina, která patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), díky svému využití je ale velmi často řazena mezi pseudoobiloviny. Pohanka je stará kulturní plodina, která vyhovuje současnému trendu hledání zdravých potravin. Obsahuje kvalitní bílkoviny s vysokým obsahem argininu a lysinu, množství vlákniny potravy, minerálních látek, vitaminů skupiny B, karotenoidů a tokoferolů. Vysoce významný je obsah rutinu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou. Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny a je tak důležitou surovinou pro jejich přípravu. U citlivých osob mohou ale bílkoviny pohanky vyvolat alergickou reakci. Na českém trhu je široký výběr mlýnských produktů z pohanky i zpracovaných finálních výrobků, včetně doplňků stravy.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value and use of buckwheat

  • Popis výsledku anglicky

    This article summarizes the information about the nutritional value and use of buckwheat. Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is an annual crop belonging to the family Polygonaceae, but because of its use, it is very often classified as pseudocereal. Buckwheat is an old cultural crop that suits the current trend of looking for healthy food. It contains proteins with high content of arginine and lysine, a lot of dietary fiber, minerals, B vitamins, carotenoids and tocopherols. The content of rutine and other substances with high antioxidant activity is also very important. Buckwheat belongs to naturally gluten-free foods and it is an important raw material for the gluten-free foods production. In sensitive people, buckwheat proteins however, may cause an allergic reaction. A rich choice of buckwheat mill products, processed buckwheat products and also dietary supplements are available on the Czech market.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    86-89

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus