Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 3
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 3
Popis výsledku v původním jazyce
Pekařské výrobky (chléb, bílé pečivo aj.) jsou součástí denního stravování valné většiny populace. Vzhledem k nízkému příjmu antioxidantů je vhodné fortifikovat tento typ potravin tak, aby se jejich konzumací zvýšil i jejich příjem. Toho lze dosáhnout kombinací vhodných zdrojů antioxidantů. Pro výrobu byla zvolena směs lněné a konopné mouky, jako vedlejšího produktu při získávání olejů ze semen lnu setého a konopí technického. Směs byla přidána do směsi na výrobu chleba obsahující další nutričně cenné složky.
Název v anglickém jazyce
Proven technology of production of fortified product with increased content of beneficial substances - No. 3
Popis výsledku anglicky
Bakery products (bread, white bread, etc.) are part of the daily diet of the vast majority of the population. Due to the low intake of antioxidants, it is advisable to fortify this type of food so that their intake is increased by their consumption. This can be achieved by combining suitable sources of antioxidants. For the production, a blend of linseed and hemp flour was chosen as a by-product in obtaining flaxseed and technical hemp seed oils. The mixture was added to a bread making composition containing other nutritionally valuable ingredients.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
NAZV-KUS QJ1610324 OVERTECH č.3
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Směs lněné a konopné mouky (50 : 50), připravená smísením mouky ze semen lnu a konopí vylisovaných za studena se zhomogenizuje. Získaná složka se smíchá se základními surovinami na výrobu chleba (viz. receptura v tabulce 1) a důkladně se promíchá. Přidáním zbývajících surovin se zpracuje těsto, které se nechá vykynout. Po dalším technologickém zpracování (hnětení, kynutí, formování) zformované těsto tepelně zpracuje v pekařské peci. Hotový chléb (obrázek 1) se nechá vychladnout a lze jej expedovat nebalený nebo balený.
Ekonomické parametry
Získané zkušenosti z výroby a průběhu ověřování technologie využije výrobce PEKAŘSTVÍ NODES, spol. s r.o. při výrobě uvedených typů chlebů popřípadě dalších výrobků. Výrobky byly zpracovány na základě laboratorních rozborů a testů, provedených v souvislosti s řešením projektu NAZV-KUS QJ1610324. Zhodnocení ekonomických přínosů bude možné až po delší době od zavedení technologie do výroby.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60076658
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—