Beer and beer-based beverage containing lignans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A1009" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:1009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Beer and beer-based beverage containing lignans
Popis výsledku v původním jazyce
Předpokládá se, že příjem vlákniny, jako je lignan, může snížit riziko srdečních chorob a úmrtnost na kardiovaskulární choroby. Lignany lze nalézt v různých rostlinných produktech, jako je chmel, který se používá k výrobě piva a nápojů na bázi piva. Tyto nápoje však přirozeně obsahují méně než 0,3 mg / l lignanů. Pomocí naší technologie jsme schopni vyrábět pivo a nápoje na bázi piva, které obsahují až 200 mg lignanů na litr a až 1,0 g granulovaného chmele na litr. Lignany, které se používají jako přísada při výrobě piva a pivních nápojů, se extrahují bez použití organických rozpouštědel z štěpky smrku do vroucí pitné vody a lze je později rozpustit v etanolu. Pivní produkty obohacené lignanem mohou být vyráběny přidáním lignanových extraktů v různých fázích produkce v závislosti na konečných vlastnostech produktů. Pro výrobu lehce ochuceného pivního produktu by měly být lignanové extrakty výhodně přidávány během počátečních fází vaření mladiny, aby se zajistilo, že účinek lignanů na vůni a chuť piva je minimální. Alternativně mohou být přímo v konečných fázích vaření mladiny přidávány kousky smrkových suku, aby se zajistil mnohem intenzivnější účinek lignanů na aroma a chuť piva. V důsledku toho je vhodné přidat na konci vroucí mladiny snížené množství chmele, aby se dosáhlo očekávané vůně piva.
Název v anglickém jazyce
Beer and beer-based beverage containing lignans
Popis výsledku anglicky
It is believed that the intake of dietary fiber such as lignan can reduce the risk of coronary heart disease and cardiovascular disease mortality. Lignans can be found in various plant-based products such as hops, which is used to produce beer and beer based beverages. However, these beverages naturally contain less than 0.3 mg/L of lignans. Using our technology, we are able to produce beer and beer-based beverages, which contain up to 200 mg/L of lignans and up to 1.0 g/L of granulated hops. Lignans, used as an additive in beer and beer beverage production, are extracted, without using organic solvents, from European spruce knot chips into boiling drinking water, and can be later diluted into ethanol. Lignan enriched beer products can be produced by adding lignan extracts at various productions stages depending on the products final properties. To produce a light flavoured beer product, lignan extracts should preferably be added during the initial stages of wort boiling, to ensure that the effect of lignans on the beer aroma and flavour is minimal. Alternatively, spruce knot chips can be directly added during the final stages of wort boiling, to ensure that the effect of lignans on the beer aroma and flavour is much more intense. Consequently, it is appropriate to add a reduced amount of hops at the end of wort boiling to develop the expected beer aroma. The product was recently patented under code WO 2016207820 A1. Registered June 23, 2016.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů