Gluten content in oat products on the Czech market.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A904" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:904 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=114_2018-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=114_2018-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/114/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/114/2018-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Gluten content in oat products on the Czech market.
Popis výsledku v původním jazyce
byl sledován obsah lepku na trhu v České republice. Na stanovení lepku byl použit ELISA kit Ridascreen gliadin založený na R5 protilátce. Bylo testováno 41 vzorků ovesných výrobků, z toho 21 vzorků ovesných vloček. Pouze 6 vzorků bylo značeno jako vzorky bezlepkové a tyto vzorky splnily požadavky na bezlepkové výrobky. celkem 29 vzorků obsahovalo více než 20 mg/kg lepku, z toho bylo 15 vzorků ovesných vloček. To znamená, že 71 % ovesných výrobků bylo kontaminováno cereálií toxickou pro osoby s celiakií. Ukázalo se, že většina ovesných výrobků na českém trhu není bezpečná pro osoby s intolerancí lepku.
Název v anglickém jazyce
Gluten content in oat products on the Czech market.
Popis výsledku anglicky
The gluten content in oat products on the market in the Czech Republic was monitored. The ELISA kitRidascreen gliadin from R-Biopharm based on the R5 antibody was used for the gliadin determination. Oat products(41 samples), including 21 samples of oat flakes, were tested. Only 6 samples were labelled as gluten-free and it wasconfirmed that these samples meet the criteria for gluten-free foods. The total of 29 oat products, of which 15 weresamples of oat flakes, contained more than 20 mg/kg of gluten. This means that 71% of oat cereal products were contaminatedwith cereals toxic for people with celiac disease. It was shown that most oat products on the Czech marketare not safe for people with gluten intolerance.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
345-350
Kód UT WoS článku
000493786100007
EID výsledku v databázi Scopus
—