Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Gluten content in oat products on the Czech market.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A904" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:904 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=114_2018-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=114_2018-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/114/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/114/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Gluten content in oat products on the Czech market.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    byl sledován obsah lepku na trhu v České republice. Na stanovení lepku byl použit ELISA kit Ridascreen gliadin založený na R5 protilátce. Bylo testováno 41 vzorků ovesných výrobků, z toho 21 vzorků ovesných vloček. Pouze 6 vzorků bylo značeno jako vzorky bezlepkové a tyto vzorky splnily požadavky na bezlepkové výrobky. celkem 29 vzorků obsahovalo více než 20 mg/kg lepku, z toho bylo 15 vzorků ovesných vloček. To znamená, že 71 % ovesných výrobků bylo kontaminováno cereálií toxickou pro osoby s celiakií. Ukázalo se, že většina ovesných výrobků na českém trhu není bezpečná pro osoby s intolerancí lepku.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten content in oat products on the Czech market.

  • Popis výsledku anglicky

    The gluten content in oat products on the market in the Czech Republic was monitored. The ELISA kitRidascreen gliadin from R-Biopharm based on the R5 antibody was used for the gliadin determination. Oat products(41 samples), including 21 samples of oat flakes, were tested. Only 6 samples were labelled as gluten-free and it wasconfirmed that these samples meet the criteria for gluten-free foods. The total of 29 oat products, of which 15 weresamples of oat flakes, contained more than 20 mg/kg of gluten. This means that 71% of oat cereal products were contaminatedwith cereals toxic for people with celiac disease. It was shown that most oat products on the Czech marketare not safe for people with gluten intolerance.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    345-350

  • Kód UT WoS článku

    000493786100007

  • EID výsledku v databázi Scopus