Pivo a lepek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000035 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/19:N0000134 RIV/60193697:_____/20:N0000070
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivo a lepek
Popis výsledku v původním jazyce
Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např. kukuřice, rýže, čirok nebo další bezlepkové obiloviny. Integrovaný seminář „ŽELIV“ pro aktuální otázky legislativy a technologií v pivovarství a sladařství, Klášter Želiv, 7.-8.9.2022.
Název v anglickém jazyce
Beer and gluten
Popis výsledku anglicky
Gluten, also known as gluten, is defined as a protein in the endosperm of cereal grains, formed after the removal of starch, which is toxic to gluten-intolerant persons. Gluten is composed of prolamin (gliadin) and glutelin proteins. Gliadin damages the lining of the small intestine and impairs the absorption of nutrients from food, so people with celiac disease must follow a so-called gluten-free diet, whereby they must exclude cereals such as wheat, rye, barley and oats and products made from these cereals, such as beer, from their diet. Most beers are brewed from barley or wheat and are therefore not suitable for people with coeliac disease, but the range of beers suitable for a gluten-free diet has grown considerably. Gluten-free beer belongs to a new category of drinks suitable for people with coeliac disease. The conclusion that barley beer is not suitable for coeliacs has been challenged due to the treatment and removal of proteins during the brewing process. Equally important is the amount of surrogates used, such as corn, rice, sorghum or other gluten-free grains. Integrated seminar "ŽELIV" for current issues of legislation and technology in brewing and malting, Želiv Monastery, 7-8 September 2022.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů