Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/19:N0000134 RIV/60193697:_____/20:N0000070

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pivo a lepek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např. kukuřice, rýže, čirok nebo další bezlepkové obiloviny. Integrovaný seminář „ŽELIV“ pro aktuální otázky legislativy a technologií v pivovarství a sladařství, Klášter Želiv, 7.-8.9.2022.

  • Název v anglickém jazyce

    Beer and gluten

  • Popis výsledku anglicky

    Gluten, also known as gluten, is defined as a protein in the endosperm of cereal grains, formed after the removal of starch, which is toxic to gluten-intolerant persons. Gluten is composed of prolamin (gliadin) and glutelin proteins. Gliadin damages the lining of the small intestine and impairs the absorption of nutrients from food, so people with celiac disease must follow a so-called gluten-free diet, whereby they must exclude cereals such as wheat, rye, barley and oats and products made from these cereals, such as beer, from their diet. Most beers are brewed from barley or wheat and are therefore not suitable for people with coeliac disease, but the range of beers suitable for a gluten-free diet has grown considerably. Gluten-free beer belongs to a new category of drinks suitable for people with coeliac disease. The conclusion that barley beer is not suitable for coeliacs has been challenged due to the treatment and removal of proteins during the brewing process. Equally important is the amount of surrogates used, such as corn, rice, sorghum or other gluten-free grains. Integrated seminar "ŽELIV" for current issues of legislation and technology in brewing and malting, Želiv Monastery, 7-8 September 2022.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů