Pivo a celiakie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F13%3A%230000911" target="_blank" >RIV/60193697:_____/13:#0000911 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivo a celiakie
Popis výsledku v původním jazyce
Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Jedinou terapií je vyloučení lepku z potravy. Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich. Za účelem vhodnosti konzumace piva pro celiaky byla analyzována piva z obchodní sítě metodou ELISA. Bylo analyzováno 33 vzorků českých a zahraničních piv, obsahy gliadinu se pohybovaly od <5,0 do 1335,5 mg/l. Přednáška na konferenci 25.Pivovarsko-sladařské dny, Praha , 2013.
Název v anglickém jazyce
Beer and celiac disease
Popis výsledku anglicky
Celiac disease is a lifelong condition caused by gluten intolerance. The only therapy is a gluten-free diet, i.e. a complete exclusion of barley, rye, barley, oats and products made from them. Beers from retail shops were analyzed using the ELISA methodto assess suitability of beer consumption for people with celiac disease. 33 samples of Czech and foreign beers were analyzed, gliadin contents varied from <5.0 do 1335.5 mg/l. The presentation at the conference 25th Brewing and malting days, Prague, 2013
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů