Pivo a lepek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000134" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000134 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/20:N0000070 RIV/60193697:_____/22:N0000035
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivo a lepek
Popis výsledku v původním jazyce
Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. V práci byly shrnuty výsledky necílené detekce netěkavých nitrososloučenin u 19 různých vzorkách sladu. Dále byly uvedeny výsledky prvotní strukturní charakterizace neznámých nitrososloučenin sladu.Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene a pšenice není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např kukuřice, rýže, čirok a nebo další bezlepkové obiloviny.
Název v anglickém jazyce
Beer and gluten
Popis výsledku anglicky
Poster for proffesional public on 28th Brewing and Malting Days, Plzeň, 31 October - 1 November, 2019. Gluten, also called gluten, is defined as a protein in the grain endosperm produced by the removal of starch, toxic to gluten intolerant persons. Gluten consists of prolamine (gliadin) and glutelin proteins. Gliadin damages the small intestine mucosa and interferes with the absorption of nutrients from food. Most beers are brewed from barley or wheat and are therefore not suitable for people suffering from celiac disease, but the range of beers suitable for a gluten-free diet has increased considerably. Gluten-free beer belongs to a new category of drinks suitable for people with celiac disease. The conclusion that barley and wheat beer is not suitable for celiac disease patients has been questioned because of protein modification and removal during the brewing process. Equally important is the amount of raw materials used, such as corn, rice, sorghum and other gluten-free cereals.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů