Aplikace kozince blanitého (Astragalus membranaceus) do potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A905" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:905 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace kozince blanitého (Astragalus membranaceus) do potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Kozinec blanitý (Astragalus membranaceus) je tradiční bylina v asijské medicíně a je mu přiznávána řada ochranných účinků na lidský organismus. Do potravin byl přidáván sušený kořen kozince jako jemně mletý prášek nebo byl z kořene připraven odvar. Byly připraveny ovocné přesnídávky s cereální složkou a ořechové krémy s přídavkem kozince, z odvaru pak sirupy ochucené ovocem nebo bylinami. Bylo provedeno senzorické hodnocení vzorků s kozincem a bylo stanoveno nutriční složení ořechových krémů. Výsledky senzorického hodnocení byly pro všechny vzorky příznivé, za optimální přídavek práškového kořene ve formě jemně mleté považujeme dávku 0,7 – 0,8 %.
Název v anglickém jazyce
The addition of Astragalus membranaceus into the foods.
Popis výsledku anglicky
Astragalus membranaceus is a traditional herb in Asian medicine and this plant is recognized for a number of protective effects in the human body. Astragalus root powder was added to the foods or a decoction was prepared from the root. Fruit blends with cereal ingredient and nut creams with the addition of Astragalus and by fruits and herbs flavored syrups with Astragalus decoction were prepared. Sensory evaluation of samples with Astragalus was performed and nutritional composition of nut creams was determined. The results of sensory analysis were favorable for all samples, the optimal addition of the powdered root is considered to be 0.7 - 0.8 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
475-480
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—