Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace kozince blanitého (Astragalus membranaceus) do potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A905" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:905 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace kozince blanitého (Astragalus membranaceus) do potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kozinec blanitý (Astragalus membranaceus) je tradiční bylina v asijské medicíně a je mu přiznávána řada ochranných účinků na lidský organismus. Do potravin byl přidáván sušený kořen kozince jako jemně mletý prášek nebo byl z kořene připraven odvar. Byly připraveny ovocné přesnídávky s cereální složkou a ořechové krémy s přídavkem kozince, z odvaru pak sirupy ochucené ovocem nebo bylinami. Bylo provedeno senzorické hodnocení vzorků s kozincem a bylo stanoveno nutriční složení ořechových krémů. Výsledky senzorického hodnocení byly pro všechny vzorky příznivé, za optimální přídavek práškového kořene ve formě jemně mleté považujeme dávku 0,7 – 0,8 %.

  • Název v anglickém jazyce

    The addition of Astragalus membranaceus into the foods.

  • Popis výsledku anglicky

    Astragalus membranaceus is a traditional herb in Asian medicine and this plant is recognized for a number of protective effects in the human body. Astragalus root powder was added to the foods or a decoction was prepared from the root. Fruit blends with cereal ingredient and nut creams with the addition of Astragalus and by fruits and herbs flavored syrups with Astragalus decoction were prepared. Sensory evaluation of samples with Astragalus was performed and nutritional composition of nut creams was determined. The results of sensory analysis were favorable for all samples, the optimal addition of the powdered root is considered to be 0.7 - 0.8 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    475-480

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus