Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bér vlašský alternativní obilovina pro aridní oblasti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1078" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1078 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bér vlašský alternativní obilovina pro aridní oblasti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bér vlašský (Setaria italica) je plodina, která je díky krátké vegetační době schopna růst a dozrávat i v podmínkách s nízkým úhrnem srážek.Je to stará kulturní plodina, která se svými vlastnostmi podobá prosu. Bér má vyšší výživovou hodnotu než rýže, kukuřice nebo pšenice, obsah a složení esenciálních aminokyselin je výhodnější než u ostatních zmiňovaných plodin. Vyšší je také obsah nenasycených mastných kyselin (kys. linolové, linolenové, gadolejové).a minerálních látek.Bér je atraktivní také jako přirozeně bezlepková plodina a je považován za vhodnou plodinu i pro diabetiky. Bér se používá ve formě krup, praženého zrna, pufovaného zrna, mouky v pekařských výrobcích nebo po extruzi do instantních kaší.

  • Název v anglickém jazyce

    Foxtail millet alternative cereal for arid areas

  • Popis výsledku anglicky

    Foxtail millet (Setaria italica) is a crop with a short growing season capable of growing and maturing even in conditions with low total precipitation. It is an old crop that resembles millet in its properties. Foxtail millet has a higher nutritional value than rice, corn or wheat, the composition of essential amino acids is more advantageous than other crops mentioned. The content of unsaturated fatty acids (linoleic, linolenic, gadoleic acid) and minerals is also higher.Foxtail millet is also attractive as a naturally gluten-free crop and crop considered suitable for diabetics. Foxtail millet is used in the form of groats, roasted grain, puffed grain, flour in bakery products or after extrusion into instant porridge.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů