Bér vlašský alternativní obilovina pro aridní oblasti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1078" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bér vlašský alternativní obilovina pro aridní oblasti
Popis výsledku v původním jazyce
Bér vlašský (Setaria italica) je plodina, která je díky krátké vegetační době schopna růst a dozrávat i v podmínkách s nízkým úhrnem srážek.Je to stará kulturní plodina, která se svými vlastnostmi podobá prosu. Bér má vyšší výživovou hodnotu než rýže, kukuřice nebo pšenice, obsah a složení esenciálních aminokyselin je výhodnější než u ostatních zmiňovaných plodin. Vyšší je také obsah nenasycených mastných kyselin (kys. linolové, linolenové, gadolejové).a minerálních látek.Bér je atraktivní také jako přirozeně bezlepková plodina a je považován za vhodnou plodinu i pro diabetiky. Bér se používá ve formě krup, praženého zrna, pufovaného zrna, mouky v pekařských výrobcích nebo po extruzi do instantních kaší.
Název v anglickém jazyce
Foxtail millet alternative cereal for arid areas
Popis výsledku anglicky
Foxtail millet (Setaria italica) is a crop with a short growing season capable of growing and maturing even in conditions with low total precipitation. It is an old crop that resembles millet in its properties. Foxtail millet has a higher nutritional value than rice, corn or wheat, the composition of essential amino acids is more advantageous than other crops mentioned. The content of unsaturated fatty acids (linoleic, linolenic, gadoleic acid) and minerals is also higher.Foxtail millet is also attractive as a naturally gluten-free crop and crop considered suitable for diabetics. Foxtail millet is used in the form of groats, roasted grain, puffed grain, flour in bakery products or after extrusion into instant porridge.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů