Vývoj nutričně hodnotných potravin z konopného semene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1096" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1096 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://youtu.be/5WiK0P-zTNw" target="_blank" >https://youtu.be/5WiK0P-zTNw</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj nutričně hodnotných potravin z konopného semene
Popis výsledku v původním jazyce
Konopné semeno je zdrojem celé řady nutričně hodnotných i biologicky aktivních látek, zejména vysoce kvalitní rostlinné bílkoviny a oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové, patřící do skupiny nutričně významných, v lidské stravě deficitních, omega-3 mastných kyselin. VÚPP, v.v.i. disponuje poloprovozně ověřenými technologiemi zpracování konopného semene na suroviny pro výrobu nutričně hodnotných potravin. Jedná se zejména o technologie výroby a sušení vodných extraktů konopného semene (známých pod populárním označením konopné mléko), práškování konopného oleje a výroby koncentrátů a izolátů bílkovin konopného semene. Pro sušení a mikronizaci bílkovin konopného semene je zde využívána světově unikátní technologie sprejového nebulizačního sušení. Mikronizované extrakty rostlinných bílkovin mají unikátní funkční vlastnosti v porovnání se stejnými materiály sušenými konvenčními technologiemi.
Název v anglickém jazyce
Development of nutritionally valuable foods from hemp seed
Popis výsledku anglicky
Hemp seed is a source of many important nutritious and biologically active compounds, such as first-rate proteins and oil with a high content of omega-3 alpha-linolenic fatty acid. FRIP possess with pilot plant technologies of hemp seed processing to produce different food products with high nutritional value. Hemp „milk“ production and drying, hemp oil powdering, or production of hemp seed concentrates and isolates are examples of the technologies. New Spray Nebulisation Drying (SND) technology has been used to produce microparticulated protein concentrates for human nutrition. The protein microparticulation resulted in improved foaming and emulsifying properties and formation of long-term stable water dispersions.
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
—
Verze
—
Identifikační číslo nosiče
—