Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj nutričně hodnotných potravin z konopného semene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1096" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1096 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://youtu.be/5WiK0P-zTNw" target="_blank" >https://youtu.be/5WiK0P-zTNw</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj nutričně hodnotných potravin z konopného semene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konopné semeno je zdrojem celé řady nutričně hodnotných i biologicky aktivních látek, zejména vysoce kvalitní rostlinné bílkoviny a oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové, patřící do skupiny nutričně významných, v lidské stravě deficitních, omega-3 mastných kyselin. VÚPP, v.v.i. disponuje poloprovozně ověřenými technologiemi zpracování konopného semene na suroviny pro výrobu nutričně hodnotných potravin. Jedná se zejména o technologie výroby a sušení vodných extraktů konopného semene (známých pod populárním označením konopné mléko), práškování konopného oleje a výroby koncentrátů a izolátů bílkovin konopného semene. Pro sušení a mikronizaci bílkovin konopného semene je zde využívána světově unikátní technologie sprejového nebulizačního sušení. Mikronizované extrakty rostlinných bílkovin mají unikátní funkční vlastnosti v porovnání se stejnými materiály sušenými konvenčními technologiemi.

  • Název v anglickém jazyce

    Development of nutritionally valuable foods from hemp seed

  • Popis výsledku anglicky

    Hemp seed is a source of many important nutritious and biologically active compounds, such as first-rate proteins and oil with a high content of omega-3 alpha-linolenic fatty acid. FRIP possess with pilot plant technologies of hemp seed processing to produce different food products with high nutritional value. Hemp „milk“ production and drying, hemp oil powdering, or production of hemp seed concentrates and isolates are examples of the technologies. New Spray Nebulisation Drying (SND) technology has been used to produce microparticulated protein concentrates for human nutrition. The protein microparticulation resulted in improved foaming and emulsifying properties and formation of long-term stable water dispersions.

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

  • Verze

  • Identifikační číslo nosiče