Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentovaná zelenina

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1105" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://youtu.be/MPCBldEb0cY" target="_blank" >https://youtu.be/MPCBldEb0cY</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentovaná zelenina

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Noc vědců 2020 v Národním zemědělském muzeum v Praze, on-line (natočeno předem), přednáška: Kvašení (správněji kysání) neboli fermentace zeleniny je v našich krajích tradiční a oblíbená metoda konzervace zelí a okurek. Dokáže uchovat cenné látky i zlepšit jejich dostupnost pro tělo. Výsledný produkt je nejen chutný, ale odpovídá požadavkům moderní zdravé stravy. Bohužel i zde existuje celá řada mýtů, které ovšem nesnižují pozitivní účinek fermentované stravy na lidské zdraví. Fermentovat lze nejen tradiční suroviny, ale i rajčata či červenou řepu. Příprava kysané zeleniny není náročná a její pravidla nemusí nutně vycházet z receptur našich babiček.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    The fermentation (a better word is souring) of vegetables is a traditional and popular method of preserving cabbages and cucumbers in the Czech republic. That is the way how to keep nutrients and to improve their availability. Final products are are not only tasty but moreover they meet the requirements of a modern healthy diet. Unfortunately, there are many myths about the fermentation. They do not reduce benefits of fermented food in human diet. Traditional raw materials can be fermented as well as tomatoes or beets. The preparation of fermented vegetables is not difficult and is not neccessary to observe grandmothers` methods and recipes.

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

  • Verze

  • Identifikační číslo nosiče