Využití rostlinných směsí jako alternativy mléka v dietách pacientů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000040" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000040 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/09:JMDIET09
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití rostlinných směsí jako alternativy mléka v dietách pacientů
Popis výsledku v původním jazyce
Komerčně dostupné rostlinné směsi, které se používají k přípravě nápojů, byly testovány z hlediska jejich vhodnosti k náhradě mléka v dietách pacientů s laktózovou intolerancí, alergií na bílkoviny kravského mléka, celiakií a fenylketonurií. Směsi byly použity při přípravě nefermentovaných pudinků a potravin fermentovaných bakteriemi mléčného kvašení. Hodnoceny byly jejich senzorické vlastnosti. Výchozí rostlinné směsi neobsahovaly látky mléčného původu, avšak zákysové kultury ano+ tak musely být upraveny tak, alby byly vhodné i pro alergiky na mléčné bílkoviny. Stanoveny byly také koncentrace gliadinu a fenylalalninu.
Název v anglickém jazyce
The use of vegetable mixtures as an milk substitution in the patients diet.
Popis výsledku anglicky
Commercially available vegetable mixtures, that can be used for beverages preparation, were tested on their suitability for milk substitution in diet of patients with lactose intolerance, milk protein allergy, coeliac disease and phenylketonuria. Mixtures were used for non-fermented pudings and lacitc acid bacteria fermented beverages preparation. Their sensory quality was evaluated. Vegetable mixtures itself contained no milk-born substances but starter culturs must be specially treated to be suitablefor milk protein allergy diet. Gliadin and phenylalanin concentrations were determined, as well.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—