Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití rostlinných směsí jako alternativy mléka v dietách pacientů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000040" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000040 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/09:JMDIET09

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití rostlinných směsí jako alternativy mléka v dietách pacientů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Komerčně dostupné rostlinné směsi, které se používají k přípravě nápojů, byly testovány z hlediska jejich vhodnosti k náhradě mléka v dietách pacientů s laktózovou intolerancí, alergií na bílkoviny kravského mléka, celiakií a fenylketonurií. Směsi byly použity při přípravě nefermentovaných pudinků a potravin fermentovaných bakteriemi mléčného kvašení. Hodnoceny byly jejich senzorické vlastnosti. Výchozí rostlinné směsi neobsahovaly látky mléčného původu, avšak zákysové kultury ano+ tak musely být upraveny tak, alby byly vhodné i pro alergiky na mléčné bílkoviny. Stanoveny byly také koncentrace gliadinu a fenylalalninu.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of vegetable mixtures as an milk substitution in the patients diet.

  • Popis výsledku anglicky

    Commercially available vegetable mixtures, that can be used for beverages preparation, were tested on their suitability for milk substitution in diet of patients with lactose intolerance, milk protein allergy, coeliac disease and phenylketonuria. Mixtures were used for non-fermented pudings and lacitc acid bacteria fermented beverages preparation. Their sensory quality was evaluated. Vegetable mixtures itself contained no milk-born substances but starter culturs must be specially treated to be suitablefor milk protein allergy diet. Gliadin and phenylalanin concentrations were determined, as well.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus