Antioxidanty v rajčatech dostupných na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1111" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.uroda.cz/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidanty v rajčatech dostupných na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
U osmi komerčních odrůd rajčat pěstovaných v České republice a šesti odrůd zahraniční produkce byla sledována antioxidační aktivita. Pro měření antioxidační aktivity byly použity metody DPPH a FRAP, které jsou založeny na zcela odlišných principech stanovení. Výsledné hodnoty antioxidační aktivity extraktů rajčat se lišily podle odrůdy a použité metody. Nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity byly zaznamenány u odrůdy Sweetelle pěstované v ČR a Mini Roma z Maroka, metodou DPPH u rajčat NL z Nizozemska a Chockmato ze Španělska a metodou FRAP u rajčat E ze Španělska. V rostlinných matricích byla nalezena těsná korelace mezi výsledky obou metod. Pro svoji oblíbenost patří rajčata k velmi dobrým antioxidačním potravinovým zdrojům.
Název v anglickém jazyce
Antioxidants in tomatoes available on the Czech market
Popis výsledku anglicky
Eight commercial varieties of tomato produced in the Czech Republic and six varieties of tomato of foreing origin were analysed for their antioxidant activity. The antioxidant activity was measured using the DPPH and FRAP assays, which are based on completely different principles of determination. The antioxidant activity of tomato extracts varied with the tomato variety and the assay method used. The highest antioxidant activity determined by both assays were measured in Sweetelle tomato variety grown in the Czech Republic and Mini Roma from Marocco, using DPPH assay for NL tomatoes from Netherlands, Chockmato from Spain and FRAP assay for E tomatoes from Spain. A close correlation was found in the plant matrices between the results of both assays. Due to its popularity, tomatoes are one of the very good antioxidant food sources.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
559-565
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—