Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidanty v rajčatech dostupných na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1111" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1111 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.uroda.cz/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidanty v rajčatech dostupných na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U osmi komerčních odrůd rajčat pěstovaných v České republice a šesti odrůd zahraniční produkce byla sledována antioxidační aktivita. Pro měření antioxidační aktivity byly použity metody DPPH a FRAP, které jsou založeny na zcela odlišných principech stanovení. Výsledné hodnoty antioxidační aktivity extraktů rajčat se lišily podle odrůdy a použité metody. Nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity byly zaznamenány u odrůdy Sweetelle pěstované v ČR a Mini Roma z Maroka, metodou DPPH u rajčat NL z Nizozemska a Chockmato ze Španělska a metodou FRAP u rajčat E ze Španělska. V rostlinných matricích byla nalezena těsná korelace mezi výsledky obou metod. Pro svoji oblíbenost patří rajčata k velmi dobrým antioxidačním potravinovým zdrojům.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidants in tomatoes available on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    Eight commercial varieties of tomato produced in the Czech Republic and six varieties of tomato of foreing origin were analysed for their antioxidant activity. The antioxidant activity was measured using the DPPH and FRAP assays, which are based on completely different principles of determination. The antioxidant activity of tomato extracts varied with the tomato variety and the assay method used. The highest antioxidant activity determined by both assays were measured in Sweetelle tomato variety grown in the Czech Republic and Mini Roma from Marocco, using DPPH assay for NL tomatoes from Netherlands, Chockmato from Spain and FRAP assay for E tomatoes from Spain. A close correlation was found in the plant matrices between the results of both assays. Due to its popularity, tomatoes are one of the very good antioxidant food sources.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    559-565

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus