Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A19772" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:19772 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/07:#0000069 RIV/60109807:_____/07:8P009383

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Červeně a fialově zbarvené odrůdy brambor vykazují vyšší antioxidační aktivitu ve srovnání s bramborami žlutomasými. Toto tvrzení je ovšem ovlivněno výběrem matrice, ve které byla antioxidační aktivita stanovena. Šťáva se ukázala být nevhodnou matricí. Nejlepší lineární korelace byla nalezena mezi metodami ABTS a FRAP (R2 = 0,94) při stanovení antioxidační aktivity v lyofilizátu brambor. Lineární korelace mezi DPPH a ABTS (R2 = 0,66) a DPPH a FRAP (R2 = 0,62) byly podstatně nižší. Tyto výsledky potvrzují shodnost metod ABTS a FRAP a naopak jejich rozdílnost oproti DPPH metodě, která může být považována spíše za orientační test.V dalších pracích by měla být pozornost věnována především dalším alternativám zpracování matrice.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment and evaluation of applicable methods for the determination of antioxidant activity of purple- and red-fleshed potato varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant activity of red and purple-fleshed and yellow-fleshed potato varieties were assessed by ABTS, DPPH and FRAP tests. Purple and red-fleshed potatoes showed 1.5 ? 2.6 times higher antioxidant activity as compared with yellow-fleshed ones. However, the choice of matrix, in which antioxidant activity was determined, strongly affected the obtained results. Significant differences between some varieties and localities, on which the potatoes were cultivated, were determined. The highest linear correlation between ABTS and FRAP arrays was found (R2=0.94); these arrays appear to be useful for the determination of antioxidant activity in potatoes. Statistically significant differences between antioxidant activity of freeze-dried and juice of fresh potato tubers were determined in some varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    584-591

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus