Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A19772" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:19772 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/07:#0000069 RIV/60109807:_____/07:8P009383
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Červeně a fialově zbarvené odrůdy brambor vykazují vyšší antioxidační aktivitu ve srovnání s bramborami žlutomasými. Toto tvrzení je ovšem ovlivněno výběrem matrice, ve které byla antioxidační aktivita stanovena. Šťáva se ukázala být nevhodnou matricí. Nejlepší lineární korelace byla nalezena mezi metodami ABTS a FRAP (R2 = 0,94) při stanovení antioxidační aktivity v lyofilizátu brambor. Lineární korelace mezi DPPH a ABTS (R2 = 0,66) a DPPH a FRAP (R2 = 0,62) byly podstatně nižší. Tyto výsledky potvrzují shodnost metod ABTS a FRAP a naopak jejich rozdílnost oproti DPPH metodě, která může být považována spíše za orientační test.V dalších pracích by měla být pozornost věnována především dalším alternativám zpracování matrice.
Název v anglickém jazyce
Assessment and evaluation of applicable methods for the determination of antioxidant activity of purple- and red-fleshed potato varieties
Popis výsledku anglicky
Antioxidant activity of red and purple-fleshed and yellow-fleshed potato varieties were assessed by ABTS, DPPH and FRAP tests. Purple and red-fleshed potatoes showed 1.5 ? 2.6 times higher antioxidant activity as compared with yellow-fleshed ones. However, the choice of matrix, in which antioxidant activity was determined, strongly affected the obtained results. Significant differences between some varieties and localities, on which the potatoes were cultivated, were determined. The highest linear correlation between ABTS and FRAP arrays was found (R2=0.94); these arrays appear to be useful for the determination of antioxidant activity in potatoes. Statistically significant differences between antioxidant activity of freeze-dried and juice of fresh potato tubers were determined in some varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
584-591
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—