Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přídavek lněné vlákniny do mléčných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1116" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1116 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přídavek lněné vlákniny do mléčných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly připraveny dva typické mléčné pokrmy s různými přídavky lněné vlákniny. K přípravě byl využit komerčně dostupný bílý smetanový jogurt a polotučný tvaroh. Z tvarohu byly připraveny pomazánky ochucené sladkou paprikou, solí a pepřem. Pokrmy s různou dávkou vlákniny byly podrobeny senzorickému hodnocení, měření barvy a pH. Dle senzorického hodnocení byly jako nejlepší hodnoceny jogurty s přídavkem vlákniny 1 %. Tvarohové pomazánky se díky ochucení příliš nelišily, ale nejlépe byl hodnocen pokrm bez přidané vlákniny. Provedené senzorické analýzy potvrdily, že lněná vláknina je vhodným zdrojem vlákniny potravy pro obohacování mléčných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Addition of flax fiber to dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    Two typical dairy dishes with different additions of flax fiber were prepared. Commercially available white cream yoghurt and semi-skimmed curd cheese were used. Spreads flavoured with sweet pepper, salt and pepper were prepared from curd cheese. Dishes with different fiber doses were subjected to the sensory evaluation and the colour and pH measurement., Yoghurts with the addition of fiber 1% were rated as the best, according to the sensory evaluation. Curd cheese spreads were not very different due to the added seasonings. Samples without added fiber were best rated. Sensory analyzes provided that flax fiber is the suitable source of dietary fiber for enriching dairy products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2020

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    16-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus