Luštěniny a jejich klíčení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1159" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1159 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.asz.cz/" target="_blank" >https://www.asz.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Luštěniny a jejich klíčení
Popis výsledku v původním jazyce
Musíme si přiznat, že luštěniny bohužel nepatří mezi nejoblíbenější potraviny. Jsou často odmítány malými i velkými strávníky. Přitom se však ředí k výživově velice významným komoditám. Představují skvělý zdroj zdraví prospěšných tuků, bílkovin a sacharidů (vč. rozpustné i nerozpustné vlákniny). Jsou tudíž ideální surovinou nejen pro redukční, bezlepkové, bezlaktózové jídelníčky, jídelníčky s vyloučením mléčných bílkovin, pro veganiy i vegetariány, zkrátka téměř pro celou populaci.
Název v anglickém jazyce
Legumes and their sprouting
Popis výsledku anglicky
Unfortunately, we have to admitt that legumes are not one of the most popular food. They are usually rejected by young and older eaters. However, legumes are very important food comodities. They are the great source of lipids, proteins, and saccharides (including soluable and insoluable fiber). Legumes are super foods not only for reducing, gluten-free, lactose-free, milk protein-free diets, vegans and vegetarians. They are suitable almost for everybody.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910103" target="_blank" >QK1910103: České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů