Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah soli v lahůdkářských výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1183" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1183 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah soli v lahůdkářských výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Poster a článek ve Sborníku příspěvků On-line symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021 24. -26. 5.2021 Sůl kuchyňská je nejběžnější přísada k dochucování potravin a má významný vliv na technologii výroby potravin. Přívod soli/sodíku potravou je pro člověka nezbytný, ale současná konzumace soli v České republice téměř 14 g na osobu a den vysoce překračuje dávku soli doporučenou WHO (5 g/den). Vedle pečiva, sýrů a masných výrobků jsou to právě lahůdkářské výrobky, které obsahují značné množství soli. Bylo analyzováno celkem 10 druhů obložených chlebíčků od různých výrobců představujících průřez sortimentem na trhu, dále 12 vzorků uzených a marinovaných rybích výrobků a dalších 9 vzorků nakládaných oliv, zeleniny i dalšího zboží. Nejvyšší obsah soli byl nalezen ve vzorcích oliv a některých rybích výrobků (4,9 %, resp. 2%). Obsah soli v chlebíčcích se lišil podle použité oblohy. Kaviár, uzenina nebo sýr výrazně zvýšily celkový obsah soli ve vzorcích chlebíčků. Obsah soli v chlebíčcích se pohyboval v rozmezí 0,7-2,28 %. Výsledky naznačují, že lahůdky se mohou při časté konzumaci významně podílet na vysokém denním příjmu soli.

  • Název v anglickém jazyce

    The salt content in delicatessen products

  • Popis výsledku anglicky

    Poster and article in Proceedings On-line symposium on new directions of food production and evaluation CzechFoodChem 2021 24. -26. 5.2021. Salt is the most common ingredient in food flavoring and has a significant impact on food technology. The supply of salt / sodium through food is essential for humans, but the current consumption of salt in the Czech Republic is almost 14 g per person per day. This salt intake highly exceeds the dose of salt recommended by the WHO (5 g / day). In addition to bread, cheese and meat products, there are delicatessen products that contain a significant amount of salt. A total of 10 types of sandwiches from various manufacturers representing a variety of the assortment on the market were analyzed, as well as 12 samples of smoked and marinated fish products and another 9 samples of pickled olives, vegetables and other products. The highest salt content was found in samples of olives and some fishery products (4.9% and 2%, respectively). The salt content of the sandwiches varied according to the garnish used. Caviar, sausage or some cheese significantly increased the total salt content in sandwich samples. The salt content in the sandwiches ranged from 0.7-2.28%. The results suggest that delicatessen with frequent consumption.may contribute significantly to the high daily salt intake.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů