Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sodium content of foods sold in the Czech market

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924923" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924923 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X22000610" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X22000610</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijgfs.2022.100526" target="_blank" >10.1016/j.ijgfs.2022.100526</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sodium content of foods sold in the Czech market

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salt (sodium chloride) is one of the main sources of sodium in a diet. However, high salt intake (9-12 g/day) is considered a serious health problem. In response to the urgent need for reduction in sodium intake, the World Health Organization (WHO) initiated a global movement for reducing salt intake to less than 5 g/day by 2025. This study focuses on the current salt (sodium) contents in selected foods on the Czech market. For market research, we chose foods with high salt contents. Products with high salt contents from 20 stores of seven food retail chains and three online shops operating in the Czech Republic were selected. 1047 products, including 163 breads (G1), 111 olives (G2), 365 cheeses (G3), 94 ketchups (G4), 92 chips (G5) and 222 hams (G6), were investigated. Large proportions of the products on the market in the Czech Republic exceeded the salt content limits recommended by the WHO, specifically 71.8% breads, 83.3% semi-hard and processed cheeses, and 91% hams. The results were statistically analyzed and compared with other European studies.

  • Název v anglickém jazyce

    Sodium content of foods sold in the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    Salt (sodium chloride) is one of the main sources of sodium in a diet. However, high salt intake (9-12 g/day) is considered a serious health problem. In response to the urgent need for reduction in sodium intake, the World Health Organization (WHO) initiated a global movement for reducing salt intake to less than 5 g/day by 2025. This study focuses on the current salt (sodium) contents in selected foods on the Czech market. For market research, we chose foods with high salt contents. Products with high salt contents from 20 stores of seven food retail chains and three online shops operating in the Czech Republic were selected. 1047 products, including 163 breads (G1), 111 olives (G2), 365 cheeses (G3), 94 ketchups (G4), 92 chips (G5) and 222 hams (G6), were investigated. Large proportions of the products on the market in the Czech Republic exceeded the salt content limits recommended by the WHO, specifically 71.8% breads, 83.3% semi-hard and processed cheeses, and 91% hams. The results were statistically analyzed and compared with other European studies.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Gastronomy and Food Science

  • ISSN

    1878-450X

  • e-ISSN

    1878-4518

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    duben

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    nestrankovano

  • Kód UT WoS článku

    000797250300004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85128243407