Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průzkum obsahu soli ve vybraných výrobcích dostupných na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919355" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919355 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Průzkum obsahu soli ve vybraných výrobcích dostupných na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sůl je běžně používaný název pro chlorid sodný, jeden z hlavních zdrojů sodíku ve výživě. Velké množství konzumované soli (9–12 g/ den) je považováno za vážný zdravotní problém. Přibližně 75–80 % soli ve stravě je přijato konzumací průmyslově zpracované potravy, 5–10 % přijaté soli se vyskytuje v potravinách přirozeně a 10–15 % je sůl přidaná během vaření nebo dosolení konzumentem tzv. „na stole“. V reakci na naléhavost snížení příjmu sodíku iniciovala Světová zdravotnická organizace (WHO) globální hnutí s cílem snížit příjem soli na méně než 5 g/ den do roku 2025. Lidské receptory pro slanou chuť se jsou schopny adaptovat na nízké koncentrace soli. Malé a postupné snižování obsahu sodíku ve zpracovaných potravinách nemůže být detekováno smyslově a může tak představovat cestu k redukci jeho obsahu v potravinách. Průzkum trhu byl zaměřený na potraviny s vysokým obsahem soli (sodíku), dostupné v tržní síti v České republice. Zkoumány byly například masné výrobky, sýry a další mléčné výrobky, rajčatové výrobky, nakládaná zelenina a slané pochutiny. Cílem tohoto průzkumu bylo porovnat obsah soli v rámci jednotlivých komodit potravin, uvést tyto hodnoty v kontextu s výživovými a zdravotními doporučeními a zhodnotit dosavadní snahy výrobců o reformulaci těchto výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    The market research of salt content in selected products available on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    The market research of salt content in selected products available on the Czech market Salt is commonly used name for sodium chloride, one of the main sources of sodium in the diet. The large amount of consumed salt (9–12 g/ day) is considered as serious health problem. Approximately 75–80 % of the salt in the diet is taken by consuming of industrially processed food, 5–10 % of the salt is present in the food naturally and 10–15 % is the salt added during cooking or added by the consumer, so–called „on the table“. In response to the urgency of reducing sodium intake, the Worlf Health Organization (WHO) initiated a global movement with the aim to reduce salt intake to less than 5 g/ day by 2025. Human salt taste receptors are able to adapt low salt concentrations. A small and gradual reduction of the sodium content in processed food cannot be detected sensibly and can thus be the way to reduce its content in food. The market research focused on foods high in salt (sodium) available on the Czech market. For example, meat products, cheeses and other dairy products, tomato products, pickled vegetables and salty snacks were investigated. The aim of this survey was to compare the salt content of individual food commodities, to report these values in the context of nutritional and health recommendations, and to evaluate manufacturer’s efforts to reformulate these products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    160-163

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku