Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sůl, sodík a masné výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874411" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874411 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sůl, sodík a masné výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sůl (NaCl) je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chlóru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli na osobu a den vyšší 8 -12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin, pouze asi 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i svá zdravotní rizika. Jeden z hlavních zdrojů soli (sodíku) jsou masné výrobky, u kterých se hodně řeší snížení přídavku NaCl nebo jeho částečné nahrazení. Cílem je udržet požadované technologické a senzorické vlastnosti výrobku, na které jsou konzumenti zvyklí u běžných masných výrobků s chloridem sodným. NaCl v masných výrobcích zastává mnoho funkcí: přispívá ke kapacitě zadržování závazné vody, tuku, zlepšení barvy, chuti a textury.Dle nařízení Evropského parlamentu aRady (EU) č. 1169/2011 se "solí" rozumí obsah ekvivalentu soli vypočtený podle vzorce: sůl = sodík x 2,5.Cílem práce bylo stanovení obsahu soli a sodíku u masných výrobků a porovnání obsahu sodíku přepočteného na obsah soli u masných výrobků s chemicky stanoveným obsahem soli (chloridů).

  • Název v anglickém jazyce

    Salt, sodium and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Salt (NaCl) is searched holder flavor source of sodium and chlorine. Recommended daily intake of salt is 5 g per person, in the Czech Republic the consumption of salt per day is higher 8 - 12 g (sometimes referred to 16 g). Most salt is currently accepting from manufactured and processed foods, only about 10% of that is attributable to the addition of salt during cooking and adding salt and 10% salt containing foods naturally. High salt intake has also health risks. One of the main sources of salt (sodium) are meat products, which are much solves reduce the addition of NaCl or partial replacement. The aim is to maintain the desired technological and sensory properties of the product that consumers are accustomed to conventional meat products with sodium chloride. NaCl in meat products takes many functions: it contributes to the capacity of retention of water binding, fat, improved color, taste and texture. According to the Regulation of the European Parliament and Council Regulation (EU) no. 1169/2011 the "salt" means the salt equivalent content calculated using the formula: salt = sodium x 2.5. The aim of this study was to determine the content of salt and sodium in meat products and compare sodium content, calculated on the salt content in meat products with chemically determined content of salt (chlorides).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVI. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-12-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    70-74

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku