Sůl, sodík a masné výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874411" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874411 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sůl, sodík a masné výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Sůl (NaCl) je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chlóru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli na osobu a den vyšší 8 -12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin, pouze asi 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i svá zdravotní rizika. Jeden z hlavních zdrojů soli (sodíku) jsou masné výrobky, u kterých se hodně řeší snížení přídavku NaCl nebo jeho částečné nahrazení. Cílem je udržet požadované technologické a senzorické vlastnosti výrobku, na které jsou konzumenti zvyklí u běžných masných výrobků s chloridem sodným. NaCl v masných výrobcích zastává mnoho funkcí: přispívá ke kapacitě zadržování závazné vody, tuku, zlepšení barvy, chuti a textury.Dle nařízení Evropského parlamentu aRady (EU) č. 1169/2011 se "solí" rozumí obsah ekvivalentu soli vypočtený podle vzorce: sůl = sodík x 2,5.Cílem práce bylo stanovení obsahu soli a sodíku u masných výrobků a porovnání obsahu sodíku přepočteného na obsah soli u masných výrobků s chemicky stanoveným obsahem soli (chloridů).
Název v anglickém jazyce
Salt, sodium and meat products
Popis výsledku anglicky
Salt (NaCl) is searched holder flavor source of sodium and chlorine. Recommended daily intake of salt is 5 g per person, in the Czech Republic the consumption of salt per day is higher 8 - 12 g (sometimes referred to 16 g). Most salt is currently accepting from manufactured and processed foods, only about 10% of that is attributable to the addition of salt during cooking and adding salt and 10% salt containing foods naturally. High salt intake has also health risks. One of the main sources of salt (sodium) are meat products, which are much solves reduce the addition of NaCl or partial replacement. The aim is to maintain the desired technological and sensory properties of the product that consumers are accustomed to conventional meat products with sodium chloride. NaCl in meat products takes many functions: it contributes to the capacity of retention of water binding, fat, improved color, taste and texture. According to the Regulation of the European Parliament and Council Regulation (EU) no. 1169/2011 the "salt" means the salt equivalent content calculated using the formula: salt = sodium x 2.5. The aim of this study was to determine the content of salt and sodium in meat products and compare sodium content, calculated on the salt content in meat products with chemically determined content of salt (chlorides).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVI. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-12-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
70-74
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—