Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874414" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874414 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá spotřebou kuchyňské soli a sodíku v České republice a ve světě, charakteristikou soli a zastoupením soli v potravinách. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem. Sůl je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chloru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli vyšší 8 - 12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i své zdravotní rizika.

  • Název v anglickém jazyce

    Salt above Gold?! Or how do we stand with salt

  • Popis výsledku anglicky

    The article deals with the consumption of salt and sodium in the Czech Republic and in the world, characteristic of salt and representation of salt in food. The edible salt means acrystalline product containing 97% sodium chloride in dry matter, possibly enriched with additives. Salt is the bearer of taste, source of sodium and chlorine. The recommended daily salt consumption is 5 g per person, in the Czech Republic salt consumption is more then 8 - 12 grams (sometimes referred to 16g). Most salt is currently accepting of manufactured and processed foods and only 10 % is accounted for by the addition of salt during cooking and adding salt and 10% salt containing foods naturally. High salt intake also has its health risks.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    34-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus