Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874414" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874414 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá spotřebou kuchyňské soli a sodíku v České republice a ve světě, charakteristikou soli a zastoupením soli v potravinách. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem. Sůl je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chloru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli vyšší 8 - 12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i své zdravotní rizika.
Název v anglickém jazyce
Salt above Gold?! Or how do we stand with salt
Popis výsledku anglicky
The article deals with the consumption of salt and sodium in the Czech Republic and in the world, characteristic of salt and representation of salt in food. The edible salt means acrystalline product containing 97% sodium chloride in dry matter, possibly enriched with additives. Salt is the bearer of taste, source of sodium and chlorine. The recommended daily salt consumption is 5 g per person, in the Czech Republic salt consumption is more then 8 - 12 grams (sometimes referred to 16g). Most salt is currently accepting of manufactured and processed foods and only 10 % is accounted for by the addition of salt during cooking and adding salt and 10% salt containing foods naturally. High salt intake also has its health risks.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
34-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—