Senzorické vnímání náhražek soli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894774 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické vnímání náhražek soli
Popis výsledku v původním jazyce
Chlorid sodný je hlavním zdrojem slané chuti. V posledních letech je obsah chloridu v potravinách více sledován, protože je spojován s vysokým krevním tlakem a některými nemocemi u lidí. Světová zdravotnická federace doporučila snižovat jeho obsah v potravinách. Členové potravinářské komory přijali v roce 2009 dobrovolnou dohodu, kde se ke snižování zavázali. Senzoricky byly testovány náhražky soli No Salt, Kardisal, Sůl Mary a Lacto salt optitaste.
Název v anglickém jazyce
Sensory perception of salt substitutes
Popis výsledku anglicky
Sodium chloride is used as the main source for salty taste. Its content in food has been more observed in recent years, because high consumption of sodium is connected with hypertension and other diseases. The World Health Organization (WHO) has recommended to decrease its level in food and therefore the members of Federation of the Food and Drink Industries of the Czech Republic (FFDI) have accepted in 2009 voluntary agreement about decreasing sodium level in food or trying to use sodium substitutes. Different substitutes of salt: light salt Mary-Czech company, No Salt, Kardisal and Lacto salt optitaste have been sensory tested.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
59-62
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
21. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—