Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické vnímání náhražek soli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894774 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické vnímání náhražek soli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chlorid sodný je hlavním zdrojem slané chuti. V posledních letech je obsah chloridu v potravinách více sledován, protože je spojován s vysokým krevním tlakem a některými nemocemi u lidí. Světová zdravotnická federace doporučila snižovat jeho obsah v potravinách. Členové potravinářské komory přijali v roce 2009 dobrovolnou dohodu, kde se ke snižování zavázali. Senzoricky byly testovány náhražky soli No Salt, Kardisal, Sůl Mary a Lacto salt optitaste.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory perception of salt substitutes

  • Popis výsledku anglicky

    Sodium chloride is used as the main source for salty taste. Its content in food has been more observed in recent years, because high consumption of sodium is connected with hypertension and other diseases. The World Health Organization (WHO) has recommended to decrease its level in food and therefore the members of Federation of the Food and Drink Industries of the Czech Republic (FFDI) have accepted in 2009 voluntary agreement about decreasing sodium level in food or trying to use sodium substitutes. Different substitutes of salt: light salt Mary-Czech company, No Salt, Kardisal and Lacto salt optitaste have been sensory tested.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    59-62

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    21. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku