Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Příjem soli ve stravě školních dětí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F19%3A43899938" target="_blank" >RIV/60076658:12110/19:43899938 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2019/03/09.pdf" target="_blank" >https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2019/03/09.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Příjem soli ve stravě školních dětí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením.

  • Název v anglickém jazyce

    Salt intake in the diet of schoolchildren

  • Popis výsledku anglicky

    In developed countries, the salt intake is currently above the amount recommended by World Health Organization, which is less than 5 g of salt per day. In Czech Republic, after the child is above the age of three years, the amount exceeds three times. The aim of this study was to evaluate the amount of salt in lunch meals in school canteens for children due to the current nutritional recommendations. The research set consists of five school canteens, where the five-day lunch menus were rated. A recommended maximum amount of salt for school-age child is 5 g a day. Since the lunch provides approximately 35% of the daily energy intake, the lunch at school should have 1,75 g of salt.The results show that all monitored school canteens exceeded the recommended dose of 1,75 g of salt in all monitored lunch meals. The school-age child has an average income 3 004 g of salt in lunch meal, which is 72% more than recommended. Groups of food that significantly affect the resulting value are bakery products, cheeses and meat products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Pediatrie pro praxi

  • ISSN

    1213-0494

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    171-173

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85068437843