Studie aktualizace standardu nutriční adekvátnosti školních obědů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F19%3A00012839" target="_blank" >RIV/75010330:_____/19:00012839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2019/AHEM_1_2019.pdf" target="_blank" >http://www.szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2019/AHEM_1_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studie aktualizace standardu nutriční adekvátnosti školních obědů
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky předložené studie, která pracovala s výběrem "nejlepších" školních jídelen, neprokázaly výrazné rozdíly v porovnání s výsledky předešlé Studie obsahu nutrientů v pokrmech ze školního stravování z let 2015/2016, která pracovala se školními jídelnami náhodně vybranými. V obou případech existují určité odchylky od žádoucí shody s legislativně pevně stanovenou hodnotou doporučených dávek (tzn. 35 % energie a živin/oběd). Pro plnění doporučení by bylo vhodné upravit legislativní požadavky tak, aby více korespondovaly s realitou zjištěnou v analýzách.
Název v anglickém jazyce
The study updates the nutritional adequacy of the standard school lunch
Popis výsledku anglicky
The results of this study aimed at assessing the nutrient content of meals in the best rated school canteens did not show substantial differences in comparison with results of the previous Study of Nutrient Content of School Canteen Meals in the school year 2015/2016 conducted in randomly selected school canteens. In both cases there are slight differences to recommended intake values (i.e. 35% of daily energy and nutrient intake per lunch meal) set by legislation. In order to meet the recommendations, the legislation concerning nutritional requirements should be amended to better correspond with today's nutritional needs and energy and nutrient intake established by analyses.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
122
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Verze
—