Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biochemická charakterizace laktobacilů z divokých a domácích prasat a vliv krmných směsí na jejich růst

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1207" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1207 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik_2021.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biochemická charakterizace laktobacilů z divokých a domácích prasat a vliv krmných směsí na jejich růst

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo otestovat biochemické charakteristiky vybraných kmenů laktobacilů pomocí API testů a sledovat jejich růst v prostředí 6 různých kompletních krmných směsí pro odstavená selata. Testovány byly kmeny Lactobacillus amylovorus, Limosilactobacillus mucosae a Lim. reuteri, izolované z gastrointestinálního traktu divokých a domácích prasat. Fermentační a enzymové profily byly stanoveny celkem u 30 kmenů. Největší shodu v profilech utilizovaných substrátů vykazoval druh L. amylovorus, naopak největší variabilita v utilizaci substrátů byla pozorována u druhu Lim. reuteri. Z 9 kmenů L. amylovorus s prokázanou produkcí α-galaktosidázy byla pouze u 8 kmenů potvrzena přítomnost genu melA prostřednictvím celogenomového sekvenování. Na základě statistické analýzy nebyl prokázán vliv jednotlivých krmných směsí na růst testovaných kmenů, druhová závislost růstu laktobacilů v prostředí krmných směsí prokázána byla.

  • Název v anglickém jazyce

    Biochemical characterization of lactobacilli from wild and domestic pigs and the influence of feed mixtures on their growth

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to test the biochemical characteristics of selected strains of lactobacilli using API tests and to monitor their growth in the environment of 6 different complete feed mixtures for weaned piglets. Strains of Lactobacillus amylovorus, Limosilactobacillus mucosae and Lim. reuteri, isolated from the gastrointestinal tract of wild and domestic pigs were tested. Fermentation and enzyme profiles were determined in a total of 30 strains. The greatest agreement in the profiles of utilized substrates showed the species L. amylovorus, on the contrary the greatest variability in the utilization of substrates was observed in the species Lim. reuteri. Of the 9 L. amylovorus strains with proven αgalactosidase production, only 8 strains confirmed the presence of the melA gene by whole genome sequencing. Based on the statistical analysis, the influence of individual feed mixtures on the growth of the tested strains was not proven, the species dependence of the growth of lactobacilli in the environment of feed mixtures was proved.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů