Biochemická charakterizace laktobacilů z divokých a domácích prasat a vliv krmných směsí na jejich růst
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1207" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1207 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik_2021.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biochemická charakterizace laktobacilů z divokých a domácích prasat a vliv krmných směsí na jejich růst
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo otestovat biochemické charakteristiky vybraných kmenů laktobacilů pomocí API testů a sledovat jejich růst v prostředí 6 různých kompletních krmných směsí pro odstavená selata. Testovány byly kmeny Lactobacillus amylovorus, Limosilactobacillus mucosae a Lim. reuteri, izolované z gastrointestinálního traktu divokých a domácích prasat. Fermentační a enzymové profily byly stanoveny celkem u 30 kmenů. Největší shodu v profilech utilizovaných substrátů vykazoval druh L. amylovorus, naopak největší variabilita v utilizaci substrátů byla pozorována u druhu Lim. reuteri. Z 9 kmenů L. amylovorus s prokázanou produkcí α-galaktosidázy byla pouze u 8 kmenů potvrzena přítomnost genu melA prostřednictvím celogenomového sekvenování. Na základě statistické analýzy nebyl prokázán vliv jednotlivých krmných směsí na růst testovaných kmenů, druhová závislost růstu laktobacilů v prostředí krmných směsí prokázána byla.
Název v anglickém jazyce
Biochemical characterization of lactobacilli from wild and domestic pigs and the influence of feed mixtures on their growth
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to test the biochemical characteristics of selected strains of lactobacilli using API tests and to monitor their growth in the environment of 6 different complete feed mixtures for weaned piglets. Strains of Lactobacillus amylovorus, Limosilactobacillus mucosae and Lim. reuteri, isolated from the gastrointestinal tract of wild and domestic pigs were tested. Fermentation and enzyme profiles were determined in a total of 30 strains. The greatest agreement in the profiles of utilized substrates showed the species L. amylovorus, on the contrary the greatest variability in the utilization of substrates was observed in the species Lim. reuteri. Of the 9 L. amylovorus strains with proven αgalactosidase production, only 8 strains confirmed the presence of the melA gene by whole genome sequencing. Based on the statistical analysis, the influence of individual feed mixtures on the growth of the tested strains was not proven, the species dependence of the growth of lactobacilli in the environment of feed mixtures was proved.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů