Lactobacillus salivarius a potential pig probiotic with antibacterial activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1208" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1208 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/21:N0000056
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lactobacillus salivarius a potential pig probiotic with antibacterial activity
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2006 vstoupil v platnost zákaz používání antibiotik, jako stimulátorů růstu s cílem snížit šíření bakteriální rezistence. Od roku 2022 budou platit další právní předpisy EU zakazující rutinní používání antibiotik u hospodářských zvířat, včetně preventivních skupinových ošetření. Pro zlepšení zdraví prasat jsou proto nyní testovány probiotika, prebiotika, organické kyseliny a další látky. Lactobacillus salivarius je druh bakterie mléčného kvašení, jehož některé kmeny mají schopnost produkovat bakteriociny. V předložené studii jsme izolovali kmen L. salivarius z gastrointestinálního traktu divokého prasete, který vykazuje antimikrobiální aktivitu proti patogenům Escherichia coli, Salmonella typhimurium a Yersenia enterocolitica. Analýza WGS genomu L. salivarius pomocí BAGEL4 prokázala přítomnost genu pro bakteriocin Salivaricin P. Výsledky navazujících experimentů navíc neprokázaly přítomnost genů rezistence vůči antibiotikům. Tyto výsledky slouží jako základní experimenty pro budoucí studie zaměřené na vývoj bezpečných a funkčních probiotik pro prasata.
Název v anglickém jazyce
Lactobacillus salivarius a potential pig probiotic with antibacterial activity
Popis výsledku anglicky
In 2006, a ban on the usage of antibiotics as a growth promoter came into force, aiming to decrease the spread of bacterial resistance. In 2022, further EU legislation will prohibit all forms of routine antibiotic use in farming, including preventative group treatments. Therefore, probiotics, prebiotics, organic acids and other substances are extensively tested to improve the health of pigs. Lactobacillus salivarius is lactic-acid bacteria with the ability of some strains to produce bacteriocins. In the presented study, we have isolated L. salivarius from the gastrointestinal tract of wild boar, which manifests antimicrobial activity against swine pathogens Escherichia coli, Salmonella typhimurium and Yersenia enterocolitica. WGS analysis, using BAGEL4, proved the presence of bacteriocin Salivaricin P in the genome of L. salivarius. Further analysis also found no antibiotic resistance genes. These results serve as base experiments for future studies, aiming to develop safe and functional pig probiotics.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů