Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentovaná zelenina jako postbiotikum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000064" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000064 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vupt.cz/cz/casopis-uroda" target="_blank" >https://www.vupt.cz/cz/casopis-uroda</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentovaná zelenina jako postbiotikum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Postbiotika doplňují skupinu probiotik a prebiotik o jasně definovanou skupinu terapeutických preparátů určených ke zlepšení zdravotního stavu příjemce. Jedná se o deaktivovanou mikrobiální populaci a její metabolity. Fermentovaná zelenina je uznávána jako potenciální probiotikum a kombinuje v sobě živé mikroorganismy, jejich metabolity, vlákninu a bioaktivní látky ze zeleniny. Ošetření vysokým tlakem vede k poškození buněk, jejich šetrné deaktivaci a zachovává maximum ostatních bioaktivních látek. Samotná deaktivace mléčných bakterií ale není dostatečnou podmínkou pro označení výrobku jako postbiotikum a také není citlivost všech bakterií k vysokému tlaku stejná. Z tohoto důvodu a vzhledem k nutnosti ověřeného účinku nelze takto ošetřenou zeleninu jako postbiotikum označit.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented Vegetable as a Postbiotics

  • Popis výsledku anglicky

    Postbiotics complements group of probiotics and prebiotics to strictly defined group of therapeutic preparations that confers a health benefit on the host. Microbial population in postbiotics is inanimate and served together with their metabolites. Fermented vegetable is known as a potential probiotic and combine together positives of alive bacteria, fiber and bioactive compounds from vegetable. High pressure treatment causes microbial cells damage but preserves maximum of other bioactive compounds. Inactivation of lactic acid bacteria is not a sufficient condition for postbioticum labeling and sensitivity of microbes toward high pressure treatment is different. Due to this effect and because the effect to be host must be verified, fermented vegetable cannot be labeled as a postbioticum.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    303-308

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus