Fermentovaná zelenina jako postbiotikum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000064" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/cz/casopis-uroda" target="_blank" >https://www.vupt.cz/cz/casopis-uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentovaná zelenina jako postbiotikum
Popis výsledku v původním jazyce
Postbiotika doplňují skupinu probiotik a prebiotik o jasně definovanou skupinu terapeutických preparátů určených ke zlepšení zdravotního stavu příjemce. Jedná se o deaktivovanou mikrobiální populaci a její metabolity. Fermentovaná zelenina je uznávána jako potenciální probiotikum a kombinuje v sobě živé mikroorganismy, jejich metabolity, vlákninu a bioaktivní látky ze zeleniny. Ošetření vysokým tlakem vede k poškození buněk, jejich šetrné deaktivaci a zachovává maximum ostatních bioaktivních látek. Samotná deaktivace mléčných bakterií ale není dostatečnou podmínkou pro označení výrobku jako postbiotikum a také není citlivost všech bakterií k vysokému tlaku stejná. Z tohoto důvodu a vzhledem k nutnosti ověřeného účinku nelze takto ošetřenou zeleninu jako postbiotikum označit.
Název v anglickém jazyce
Fermented Vegetable as a Postbiotics
Popis výsledku anglicky
Postbiotics complements group of probiotics and prebiotics to strictly defined group of therapeutic preparations that confers a health benefit on the host. Microbial population in postbiotics is inanimate and served together with their metabolites. Fermented vegetable is known as a potential probiotic and combine together positives of alive bacteria, fiber and bioactive compounds from vegetable. High pressure treatment causes microbial cells damage but preserves maximum of other bioactive compounds. Inactivation of lactic acid bacteria is not a sufficient condition for postbioticum labeling and sensitivity of microbes toward high pressure treatment is different. Due to this effect and because the effect to be host must be verified, fermented vegetable cannot be labeled as a postbioticum.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
303-308
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—