Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentované plody rajčete jedlého

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000051" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentované plody rajčete jedlého

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fermentace rajčat přináší možnost zpracování plodů, které nebylo možné uplatnit na trhu, tj. plody tvarově nestandardní, mechanicky poškozené a přerostlé. Plody se mohou ponechat v celku (odrůdy s malými plody) nebo se krájí, míchají s další zeleninou a kořením. Po naplnění do kvasné nádoby se zelenina převrství nálevem obsahujícím sůl a startérovou kulturu. Pro zajištění mléčné fermentace se 45 používá inokulace šťávou z kysané zeleniny. Účelem inokulace je vnést do zeleninové směsi dostatek aktivních mléčných bakterií, aby se zajistil rychlý začátek kvasného procesu. Řízení procesu se provádí pravidelným sledováním teploty a pH. Teplotu kvašení je třeba udržovat v rozmezí 15 až 20 °C. Když pH poklesne pod hodnotu 4,0, je celý proces ukončen a výrobek je dále skladován při teplotách 5 až 8 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented edible tomato fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Fermentation of tomatoes brings the possibility of processing fruits that could not be used on the market, i.e. fruits of non-standard shape, mechanically damaged and overgrown. The fruits can be left whole (varieties with small fruits) or cut, mixed with other vegetables and spices. After filling the fermentation vessel, the vegetables are covered with a brine containing salt and a starter culture. Inoculation with juice from fermented vegetables is used to ensure lactic fermentation. The purpose of inoculation is to introduce enough active lactic acid bacteria into the vegetable mixture to ensure a quick start to the fermentation process. Process control is carried out by regular monitoring of temperature and pH. The fermentation temperature must be maintained between 15 and 20 °C. When the pH drops below 4.0, the whole process is finished and the product is further stored at temperatures of 5 to 8 °C.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    37598

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence