Pochoutka s jablkem a zázvorem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000052" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000052 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/23:N0000077 RIV/00027006:_____/23:10176468
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pochoutka s jablkem a zázvorem
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto užitného vzoru bylo využít odpad po lisování zázvorové šťávy a výsledný produkt obohatit o cenné látky. Odpad po lisování zázvorové šťávy je velmi vláknitý a k přímé konzumaci 35 se nehodí. Extrakcí za horka s vodou nebo s jablečným pyré se uvolňují látky typické pro zázvor. Pasírováním se získá meziprodukt s výraznou chutí zázvoru bez senzoricky nevhodných vláken. Základní hmota vznikne smícháním ochuceného meziproduktu, jablečného pyré a bylinných homogenátů ve zvoleném poměru. Základní hmota se suší v tenké vrstvě, dokud nedosáhne vhodné sušiny. Vznikají tenké, ohebné, neprůhledné pláty. Pláty lze řezat na proužky nebo svinovat do 40 ruliček
Název v anglickém jazyce
A delicacy with apple and ginger
Popis výsledku anglicky
The goal of this utility model was to use the waste after pressing ginger juice and enrich the resulting product with valuable substances. The waste after pressing ginger juice is very fibrous and not suitable for direct consumption. By hot extraction with water or applesauce, the substances typical of ginger are released. By straining, an intermediate product with a distinct ginger flavor is obtained without sensory unsuitable fibers. The base mass is created by mixing the flavored intermediate product, apple puree and herbs homogenates in the selected ratio. The base mass is dried in a thin layer until it reaches a suitable dry matter. Thin, flexible, opaque sheets are formed. Sheets can be cut into strips or rolled into rolls
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910103" target="_blank" >QK1910103: České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
37174
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i. , Výzkumný ústav roslinné výroby, v. v. i.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence