Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pochoutka s jablkem a zázvorem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000052" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000052 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/23:N0000077 RIV/00027006:_____/23:10176468

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pochoutka s jablkem a zázvorem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto užitného vzoru bylo využít odpad po lisování zázvorové šťávy a výsledný produkt obohatit o cenné látky. Odpad po lisování zázvorové šťávy je velmi vláknitý a k přímé konzumaci 35 se nehodí. Extrakcí za horka s vodou nebo s jablečným pyré se uvolňují látky typické pro zázvor. Pasírováním se získá meziprodukt s výraznou chutí zázvoru bez senzoricky nevhodných vláken. Základní hmota vznikne smícháním ochuceného meziproduktu, jablečného pyré a bylinných homogenátů ve zvoleném poměru. Základní hmota se suší v tenké vrstvě, dokud nedosáhne vhodné sušiny. Vznikají tenké, ohebné, neprůhledné pláty. Pláty lze řezat na proužky nebo svinovat do 40 ruliček

  • Název v anglickém jazyce

    A delicacy with apple and ginger

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of this utility model was to use the waste after pressing ginger juice and enrich the resulting product with valuable substances. The waste after pressing ginger juice is very fibrous and not suitable for direct consumption. By hot extraction with water or applesauce, the substances typical of ginger are released. By straining, an intermediate product with a distinct ginger flavor is obtained without sensory unsuitable fibers. The base mass is created by mixing the flavored intermediate product, apple puree and herbs homogenates in the selected ratio. The base mass is dried in a thin layer until it reaches a suitable dry matter. Thin, flexible, opaque sheets are formed. Sheets can be cut into strips or rolled into rolls

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910103" target="_blank" >QK1910103: České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    37174

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i. , Výzkumný ústav roslinné výroby, v. v. i.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence