Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000057 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční vzorek se týká potravinového přípravku z čokolády s přídavkem léčivé byliny zázvoru. U této rostliny se používá oddenek jako léčivý prostředek. Též se používá k ochucování teplých i studených pokrmů a nápojů, zejména čajů.Výsledný výrobek má charakter ochuceného čokoládového výrobku ve formě bonbonu nebo tabulky. Úkolem bylo najít další vhodnou formu použití této bylinky pro ochucení čokolády, při zachování maximálního množství nutričních i léčivých látek obsažených ve výrobku. Přitom bylo snahou čokoládovou chuť ještě příjemně osvěžit vhodným okyselením.

  • Název v anglickém jazyce

    Food preparation made of chocolate with added ginger

  • Popis výsledku anglicky

    The functional sample relates to a chocolate food composition with the addition of a medicinal ginger herb. The rhizome is used as a remedy for this plant. It is also used to flavor hot and cold foods and beverages, especially teas. The task was to find another suitable form of use of this herb for flavoring chocolate, while maintaining the maximum amount of nutritional and medicinal substances contained in the product. At the same time, the effort to refresh the chocolate flavor was pleasantly enhanced by appropriate acidification.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    DFV Čokoláda s přídavkem zázvoru

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Do 100 g hořké 50% čokolády se přidá 1,2 g extraktu silného sušeného zázvoru. Čokoláda se klasicky temperuje při 50°C, za stálého míchání se promíchá s extraktem, vzniklá směs se ochladí pod 24 °C a opět temperuje na 28°C a pak se odlévá do forem. Míchání probíhá po dobu 30-50 min. Temperací a ochlazením před litím se ovlivní konečná struktura výrobku. Výsledná směs má jemně palčivou chuť objevující se až po chvilkovém převalování v ústech. Výsledný výrobek má normální konzistenci čokolády a uchovává se nejlépe při teplotě kolem 12°C. Výrobek se hodí pro ruční i sériovou výrobu a je obohacen vitamínem C.

  • Ekonomické parametry

    Funkční vzorek bude zavádět do výroby firma Carla s.r.o. Zhodnocení ekonomického přínosu je možno provést až po delší době od zahájení výroby. Lze pouze odhadnout, že takový výrobek zvýší obrat firmy o 1%.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem