Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek se týká potravinového přípravku z čokolády s přídavkem léčivé byliny zázvoru. U této rostliny se používá oddenek jako léčivý prostředek. Též se používá k ochucování teplých i studených pokrmů a nápojů, zejména čajů.Výsledný výrobek má charakter ochuceného čokoládového výrobku ve formě bonbonu nebo tabulky. Úkolem bylo najít další vhodnou formu použití této bylinky pro ochucení čokolády, při zachování maximálního množství nutričních i léčivých látek obsažených ve výrobku. Přitom bylo snahou čokoládovou chuť ještě příjemně osvěžit vhodným okyselením.
Název v anglickém jazyce
Food preparation made of chocolate with added ginger
Popis výsledku anglicky
The functional sample relates to a chocolate food composition with the addition of a medicinal ginger herb. The rhizome is used as a remedy for this plant. It is also used to flavor hot and cold foods and beverages, especially teas. The task was to find another suitable form of use of this herb for flavoring chocolate, while maintaining the maximum amount of nutritional and medicinal substances contained in the product. At the same time, the effort to refresh the chocolate flavor was pleasantly enhanced by appropriate acidification.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
DFV Čokoláda s přídavkem zázvoru
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Do 100 g hořké 50% čokolády se přidá 1,2 g extraktu silného sušeného zázvoru. Čokoláda se klasicky temperuje při 50°C, za stálého míchání se promíchá s extraktem, vzniklá směs se ochladí pod 24 °C a opět temperuje na 28°C a pak se odlévá do forem. Míchání probíhá po dobu 30-50 min. Temperací a ochlazením před litím se ovlivní konečná struktura výrobku. Výsledná směs má jemně palčivou chuť objevující se až po chvilkovém převalování v ústech. Výsledný výrobek má normální konzistenci čokolády a uchovává se nejlépe při teplotě kolem 12°C. Výrobek se hodí pro ruční i sériovou výrobu a je obohacen vitamínem C.
Ekonomické parametry
Funkční vzorek bude zavádět do výroby firma Carla s.r.o. Zhodnocení ekonomického přínosu je možno provést až po delší době od zahájení výroby. Lze pouze odhadnout, že takový výrobek zvýší obrat firmy o 1%.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—