Pojízdné zařízení na zpracování ovoce a zeleniny s využitím PEF
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2023.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pojízdné zařízení na zpracování ovoce a zeleniny s využitím PEF
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem řešení projektu je umožnit malým farmářům zhodnotit jejich produkci ovoce a zeleniny, aniž by museli investovat do drahého stabilního zařízení. Jedním z výsledků řešení mezinárodního projektu o názvu Food in Box (FOX) je proto pojízdné zařízení na zpracování ovoce a zeleniny na sušené plátky. Suroviny, například jablka, jsou před zpracování ošetřeny vysokonapěťovými pulzy (Pulsed electric field dále PEF). Toto ošetření vede k lepší pružnosti suroviny, která se poté při krájení na plátky neláme. Navíc jsou její rostlinné buňky perforovány, což přispívá ke zrychlení sušení vedoucí k zabránění jejich karamelizaci. Plátky jsou světlé a křehké. Obsahem sdělení je seznámení s projektem obecně a s existujícími prototypy pojízdných zařízení na výrobu sušených plátků a moštů.
Název v anglickém jazyce
Mobile equipment for processing fruit and vegetables using PEF
Popis výsledku anglicky
The goal of the project solution is to enable small farmers to evaluate their fruit and vegetable production without having to invest in expensive stable equipment. Therefore, one of the results of the international project called Food in Box (FOX) is a mobile device for processing fruit and vegetables into dried slices. Raw materials, such as apples, are treated with high-voltage pulses (Pulsed electric field hereafter PEF) before processing. This treatment leads to better elasticity of the raw material, which then does not break when sliced. In addition, its plant cells are perforated, which contributes to the acceleration of drying leading to the prevention of their caramelization. The slices are light and tender. The content of the communication is familiarization with the project in general and with existing prototypes of mobile equipment for the production of dried slices and juices.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů