Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Parvalbumin: alergen i genetický marker pro autentizaci rybích produktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000072" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/23:43927028

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_abstraktu_2023.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_abstraktu_2023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Parvalbumin: alergen i genetický marker pro autentizaci rybích produktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Parvalbumin (PVALB) je nízkomolekulární protein vázající vápník. Podílí se tak na řízení mnoha důležitých fyziologických procesů, například svalové kontrakci. I přes svou důležitost je však vnímán spíše negativně, neboť je prokázáno, že více než 95 % všech potravinových alergií vyvolaných rybami je u lidí způsobeno právě proteiny PVALB, které tak jsou považovány za hlavní alergen ryb. PVALB je obsažen ve svalovině velkého množství běžně konzumovaných rybích druhů. Přítomnost ryb v potravinách tak pro citlivého konzumenta představuje určitou míru zdravotního rizika. Vývoj metodik pro spolehlivou detekci ryb ve výrobku, ale i pro ověřování pravosti deklarovaných druhů, je proto nezbytný. Jako vhodný marker se pro tento účel jeví parvalbuminový gen, který umožňuje detekci a identifikaci rybí DNA i ve zpracovaných výrobcích. Příspěvek shrnuje stručný přehled diverzity PVALB genu i jeho potenciální použití jako forenzního markeru pro odhalování nedeklarované přítomnosti nebo druhové záměny ryb v potravinách.

  • Název v anglickém jazyce

    Parvalbumin: allergen and genetic marker for authenticating fish products

  • Popis výsledku anglicky

    Parvalbumin (PVALB) is a low molecular weight, calcium-binding protein. It thus participates in the management of many important physiological processes, for example muscle contraction. Despite its importance, however, it is perceived rather negatively, as it is proven that more than 95% of all food allergies caused by fish in humans are caused by PVALB proteins, which are therefore considered the main allergen of fish. PVALB is contained in the muscle tissue of a large number of commonly consumed fish species. The presence of fish in food thus represents a certain degree of health risk for sensitive consumers. The development of methodologies for the reliable detection of fish in the product, but also for the verification of the authenticity of the declared species, is therefore necessary. The parvalbumin gene appears to be a suitable marker for this purpose, which enables the detection and identification of fish DNA even in processed products. The summarizes a brief overview of the diversity of the PVALB gene as well as its potential use as a forensic marker for detecting the undeclared presence and/or species adulteration of fish in food.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů