Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah vybraných minoritních látek v jedlých květech planých rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2024.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2024.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah vybraných minoritních látek v jedlých květech planých rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V moderním technicky rozvinutém světě se lidé vracejí k využívání tradičních zdrojů potravin. Jedlé květy se staly základem pro dobře prosperující obchod, ale v přírodě se vyskytuje řada planých druhů, které mohou být využity stejně jako pěstované komerční květy. Vedle základních živin obsahují jedlé květy řadu minoritních látek s účinkem na lidský organismus včetně složek s antioxidačními vlastnostmi. Bylo vybráno 10 druhů květů planých rostlin a dřevin, ve kterých byl stanoven obsah kyseliny askorbové, kyseliny fytové a celkový obsah fenolických látek. Obsah kyseliny askorbové (vitaminu C) kolísal mezi 1-156 mg/100 g, nejbohatším zdrojem byla barborka obecná. Obsah kyseliny fytové dosahoval 34-116 mg/100g, nejvíce v barborce obecné. Celkové fenolické látky byly obsaženy v rozmezí 35-2411 mg/100 g, nejvíce v kakostu lučním. Naměřené hodnoty jsou dokladem, že jedlé květy nemají v pokrmech jen funkci estetickou, ale jsou i zdrojem nutričně důležitých látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of selected minor substances in edible flowers of wild plants

  • Popis výsledku anglicky

    In the modern technologically developed world, people are returning to the use of traditional sources of food. Edible flowers have become the basis for a prosperous trade, but there are many wild species that can be used just as well as cultivated commercial products. In addition to basic nutrients, edible flowers contain a number of minor substances with an effect on the human organism, including components with antioxidant properties. 10 species of flowers of wild plants and woody plants were selected and the content of ascorbic acid, phytic acid and the total content of phenolic substances were determined. The content of ascorbic acid was between 1-156 mg/100 g. The content of phytic acid reached 34-116 mg/100 g, the most phytic acid was in Geranium sylvestre. Total phenolic substances were contained in the range of 35-2411 mg/100 g, the most in Barbarea vulgaris. The measured values prove that edible flowers not only have an aesthetic function in dishes, but are also a source of nutritionally important substances

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda, vědecká příloha časopisu

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LXXII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    373 - 378

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus