Obsah vybraných minoritních látek v jedlých květech planých rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2024.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah vybraných minoritních látek v jedlých květech planých rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
V moderním technicky rozvinutém světě se lidé vracejí k využívání tradičních zdrojů potravin. Jedlé květy se staly základem pro dobře prosperující obchod, ale v přírodě se vyskytuje řada planých druhů, které mohou být využity stejně jako pěstované komerční květy. Vedle základních živin obsahují jedlé květy řadu minoritních látek s účinkem na lidský organismus včetně složek s antioxidačními vlastnostmi. Bylo vybráno 10 druhů květů planých rostlin a dřevin, ve kterých byl stanoven obsah kyseliny askorbové, kyseliny fytové a celkový obsah fenolických látek. Obsah kyseliny askorbové (vitaminu C) kolísal mezi 1-156 mg/100 g, nejbohatším zdrojem byla barborka obecná. Obsah kyseliny fytové dosahoval 34-116 mg/100g, nejvíce v barborce obecné. Celkové fenolické látky byly obsaženy v rozmezí 35-2411 mg/100 g, nejvíce v kakostu lučním. Naměřené hodnoty jsou dokladem, že jedlé květy nemají v pokrmech jen funkci estetickou, ale jsou i zdrojem nutričně důležitých látek.
Název v anglickém jazyce
Content of selected minor substances in edible flowers of wild plants
Popis výsledku anglicky
In the modern technologically developed world, people are returning to the use of traditional sources of food. Edible flowers have become the basis for a prosperous trade, but there are many wild species that can be used just as well as cultivated commercial products. In addition to basic nutrients, edible flowers contain a number of minor substances with an effect on the human organism, including components with antioxidant properties. 10 species of flowers of wild plants and woody plants were selected and the content of ascorbic acid, phytic acid and the total content of phenolic substances were determined. The content of ascorbic acid was between 1-156 mg/100 g. The content of phytic acid reached 34-116 mg/100 g, the most phytic acid was in Geranium sylvestre. Total phenolic substances were contained in the range of 35-2411 mg/100 g, the most in Barbarea vulgaris. The measured values prove that edible flowers not only have an aesthetic function in dishes, but are also a source of nutritionally important substances
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda, vědecká příloha časopisu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXXII
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
373 - 378
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—