Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908595" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908595 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/24:43908595

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V jedlých květech afrikánu (aksamitníku) jemnolistého (Tagetes tenuifolia), denivky plavé (Hemerocallis fulva), fialky ostruhaté (Viola cornuta) a čekanky obecné (Cichorium intybus) byly stanoveny obsahy celkových fenolových látek, vybraných flavonoidů (kvercetinu, kemferolu a myricetinu) a kyseliny askorbové. Obsahy celkových fenolových látek se pohybovaly v rozmezí 107-691 mg GAE/100 g a nejvíce jich bylo zjištěno v květech čekanky obecné. V afrikánu jemnolistém byla stanovena nejvyšší hodnota kvercetinu (620±36 mg/100 g) a kemferolu (8,6±0,4 mg/100 g). Myricetin byl nalezen pouze ve violce ostruhaté (4,3±0,7 mg/100 g). Nejvíce obsaženého vitaminu C bylo zjištěno u violky ostruhaté (84±1 mg/100 g). Bylo tak potvrzeno, že jedlé květy mohou být cenným zdrojem těchto bioaktivních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Edible flowers - an interesting source of biologically active substances

  • Popis výsledku anglicky

    The contents of total phenolic compounds, selected flavonoids (quercetin, kaempferol and myricetin) and ascorbic acid were determined in the edible flowers of Tagetes tenuifolia, Hemerocallis fulva, Viola cornuta and Cichorium intybus. The contents of total phenolics ranged from 107- 691 mg GAE/100 g and the highest levels were found in chicory flowers. The highest level of quercetin (620±36 mg/100 g) was determined in fine-leaved marigold. Higher values of kaempferol were measured in fine-leaved marigold (8.6±0.4 mg/100 g). Myricetin was found only in horned violet (4.3±0.7 mg/100 g). The highest content of vitamin C was found in violet (84±1 mg/100 g). Thus, it was confirmed, that edible flowers are a valuable source of these bioactive compounds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    2-7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus