Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908595" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908595 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12410/24:43908595
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jedlé květy - zajímavý zdroj biologicky aktivních látek
Popis výsledku v původním jazyce
V jedlých květech afrikánu (aksamitníku) jemnolistého (Tagetes tenuifolia), denivky plavé (Hemerocallis fulva), fialky ostruhaté (Viola cornuta) a čekanky obecné (Cichorium intybus) byly stanoveny obsahy celkových fenolových látek, vybraných flavonoidů (kvercetinu, kemferolu a myricetinu) a kyseliny askorbové. Obsahy celkových fenolových látek se pohybovaly v rozmezí 107-691 mg GAE/100 g a nejvíce jich bylo zjištěno v květech čekanky obecné. V afrikánu jemnolistém byla stanovena nejvyšší hodnota kvercetinu (620±36 mg/100 g) a kemferolu (8,6±0,4 mg/100 g). Myricetin byl nalezen pouze ve violce ostruhaté (4,3±0,7 mg/100 g). Nejvíce obsaženého vitaminu C bylo zjištěno u violky ostruhaté (84±1 mg/100 g). Bylo tak potvrzeno, že jedlé květy mohou být cenným zdrojem těchto bioaktivních látek.
Název v anglickém jazyce
Edible flowers - an interesting source of biologically active substances
Popis výsledku anglicky
The contents of total phenolic compounds, selected flavonoids (quercetin, kaempferol and myricetin) and ascorbic acid were determined in the edible flowers of Tagetes tenuifolia, Hemerocallis fulva, Viola cornuta and Cichorium intybus. The contents of total phenolics ranged from 107- 691 mg GAE/100 g and the highest levels were found in chicory flowers. The highest level of quercetin (620±36 mg/100 g) was determined in fine-leaved marigold. Higher values of kaempferol were measured in fine-leaved marigold (8.6±0.4 mg/100 g). Myricetin was found only in horned violet (4.3±0.7 mg/100 g). The highest content of vitamin C was found in violet (84±1 mg/100 g). Thus, it was confirmed, that edible flowers are a valuable source of these bioactive compounds.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
2-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—