Health-benefitting Biologically Active Substances in Edible Apricot Flowers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43918167" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43918167 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.21273/HORTSCI15038-20" target="_blank" >https://doi.org/10.21273/HORTSCI15038-20</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21273/HORTSCI15038-20" target="_blank" >10.21273/HORTSCI15038-20</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Health-benefitting Biologically Active Substances in Edible Apricot Flowers
Popis výsledku v původním jazyce
The nutritive quality of food and the aesthetic aspect contribute to the appearance of consumed food. In this study, apricot (Prunus armeniaca L.) flowers were used to determine vitamin C, total phenolic content, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids, anthocyanins, and amygdalin. Vitamin C content fluctuated between 24.97 and 47.35 mg.100 g-1 fresh weight (FW). The results show that all apricot flowers are a good source of phenolic compounds [404.08-768.45 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g FW] and flavonoids [198.76-538.11 mg catechin equivalent (CE)/100 g FW], and have good antioxidant capacity [414.66-1026.18 mg Trolox equivalent (TE)/100 g FW]. A high value of anthocyanins was measured in 'Vestar' (28.41 mg.100 g-1 FW) and also in 'Blenheim' (13.40 mg.100 g-1 FW). On the contrary, a low value was found in 'Scout' (1.60 mg.100 g-1 FW). The highest value of carotenoids was measured in 'Blenheim' (6.41 mg.100 g-1 FW), and the lowest in 'Chuang Zhi Hong' (1.36 mg.100 g-1 FW). Amygdalin content fluctuated between 110.81 and 419.78 mg.100 g-1 FW. Newly acquired information about the composition and nutritional value of edible flowers give reasons for their consumption.
Název v anglickém jazyce
Health-benefitting Biologically Active Substances in Edible Apricot Flowers
Popis výsledku anglicky
The nutritive quality of food and the aesthetic aspect contribute to the appearance of consumed food. In this study, apricot (Prunus armeniaca L.) flowers were used to determine vitamin C, total phenolic content, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids, anthocyanins, and amygdalin. Vitamin C content fluctuated between 24.97 and 47.35 mg.100 g-1 fresh weight (FW). The results show that all apricot flowers are a good source of phenolic compounds [404.08-768.45 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g FW] and flavonoids [198.76-538.11 mg catechin equivalent (CE)/100 g FW], and have good antioxidant capacity [414.66-1026.18 mg Trolox equivalent (TE)/100 g FW]. A high value of anthocyanins was measured in 'Vestar' (28.41 mg.100 g-1 FW) and also in 'Blenheim' (13.40 mg.100 g-1 FW). On the contrary, a low value was found in 'Scout' (1.60 mg.100 g-1 FW). The highest value of carotenoids was measured in 'Blenheim' (6.41 mg.100 g-1 FW), and the lowest in 'Chuang Zhi Hong' (1.36 mg.100 g-1 FW). Amygdalin content fluctuated between 110.81 and 419.78 mg.100 g-1 FW. Newly acquired information about the composition and nutritional value of edible flowers give reasons for their consumption.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910137" target="_blank" >QK1910137: Využití nových ovocných druhů pro dlouhodobé udržení produkčního potenciálu ovocných výsadeb v podmínkách měnícího se klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
HortScience
ISSN
0018-5345
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1372-1377
Kód UT WoS článku
000557226100024
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85091582221