Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Health-benefitting Biologically Active Substances in Edible Apricot Flowers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43918167" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43918167 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.21273/HORTSCI15038-20" target="_blank" >https://doi.org/10.21273/HORTSCI15038-20</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.21273/HORTSCI15038-20" target="_blank" >10.21273/HORTSCI15038-20</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Health-benefitting Biologically Active Substances in Edible Apricot Flowers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The nutritive quality of food and the aesthetic aspect contribute to the appearance of consumed food. In this study, apricot (Prunus armeniaca L.) flowers were used to determine vitamin C, total phenolic content, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids, anthocyanins, and amygdalin. Vitamin C content fluctuated between 24.97 and 47.35 mg.100 g-1 fresh weight (FW). The results show that all apricot flowers are a good source of phenolic compounds [404.08-768.45 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g FW] and flavonoids [198.76-538.11 mg catechin equivalent (CE)/100 g FW], and have good antioxidant capacity [414.66-1026.18 mg Trolox equivalent (TE)/100 g FW]. A high value of anthocyanins was measured in &apos;Vestar&apos; (28.41 mg.100 g-1 FW) and also in &apos;Blenheim&apos; (13.40 mg.100 g-1 FW). On the contrary, a low value was found in &apos;Scout&apos; (1.60 mg.100 g-1 FW). The highest value of carotenoids was measured in &apos;Blenheim&apos; (6.41 mg.100 g-1 FW), and the lowest in &apos;Chuang Zhi Hong&apos; (1.36 mg.100 g-1 FW). Amygdalin content fluctuated between 110.81 and 419.78 mg.100 g-1 FW. Newly acquired information about the composition and nutritional value of edible flowers give reasons for their consumption.

  • Název v anglickém jazyce

    Health-benefitting Biologically Active Substances in Edible Apricot Flowers

  • Popis výsledku anglicky

    The nutritive quality of food and the aesthetic aspect contribute to the appearance of consumed food. In this study, apricot (Prunus armeniaca L.) flowers were used to determine vitamin C, total phenolic content, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids, anthocyanins, and amygdalin. Vitamin C content fluctuated between 24.97 and 47.35 mg.100 g-1 fresh weight (FW). The results show that all apricot flowers are a good source of phenolic compounds [404.08-768.45 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g FW] and flavonoids [198.76-538.11 mg catechin equivalent (CE)/100 g FW], and have good antioxidant capacity [414.66-1026.18 mg Trolox equivalent (TE)/100 g FW]. A high value of anthocyanins was measured in &apos;Vestar&apos; (28.41 mg.100 g-1 FW) and also in &apos;Blenheim&apos; (13.40 mg.100 g-1 FW). On the contrary, a low value was found in &apos;Scout&apos; (1.60 mg.100 g-1 FW). The highest value of carotenoids was measured in &apos;Blenheim&apos; (6.41 mg.100 g-1 FW), and the lowest in &apos;Chuang Zhi Hong&apos; (1.36 mg.100 g-1 FW). Amygdalin content fluctuated between 110.81 and 419.78 mg.100 g-1 FW. Newly acquired information about the composition and nutritional value of edible flowers give reasons for their consumption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910137" target="_blank" >QK1910137: Využití nových ovocných druhů pro dlouhodobé udržení produkčního potenciálu ovocných výsadeb v podmínkách měnícího se klimatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    HortScience

  • ISSN

    0018-5345

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1372-1377

  • Kód UT WoS článku

    000557226100024

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85091582221