Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of Selected Beneficial Substances in Peach Fruits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F21%3A43920798" target="_blank" >RIV/62156489:43510/21:43920798 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/su132414028" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/su132414028</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/su132414028" target="_blank" >10.3390/su132414028</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Selected Beneficial Substances in Peach Fruits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Peaches (Prunus persica L.) are a popular and sought-after dessert fruit. This is mainly due to their flavour, aroma, attractive appearance, and high content of substances that play an important role in human nutrition. The present study was carried out to determine some important analytical properties (sugars/sucrose, glucose, fructose and sorbitol), total acid, total phenolics, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids and anthocyanins of 34 selected peach varieties. The analyses are also complemented by colorimetric measurements of peach skin colour using CIELAB and other chromatic parameters. The results show, for example, that all peach varieties are good sources of phenolic compounds (9.43-577 mg gallic acid equivalent (GAE).100 gMINUS SIGN 1), flavonoids (1.12-95.1 mg catechin equivalent (CAE).100 gMINUS SIGN 1), and antioxidant capacity (136-462 mg Trolox equivalent (TE).100 gMINUS SIGN 1).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Selected Beneficial Substances in Peach Fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Peaches (Prunus persica L.) are a popular and sought-after dessert fruit. This is mainly due to their flavour, aroma, attractive appearance, and high content of substances that play an important role in human nutrition. The present study was carried out to determine some important analytical properties (sugars/sucrose, glucose, fructose and sorbitol), total acid, total phenolics, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids and anthocyanins of 34 selected peach varieties. The analyses are also complemented by colorimetric measurements of peach skin colour using CIELAB and other chromatic parameters. The results show, for example, that all peach varieties are good sources of phenolic compounds (9.43-577 mg gallic acid equivalent (GAE).100 gMINUS SIGN 1), flavonoids (1.12-95.1 mg catechin equivalent (CAE).100 gMINUS SIGN 1), and antioxidant capacity (136-462 mg Trolox equivalent (TE).100 gMINUS SIGN 1).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sustainability

  • ISSN

    2071-1050

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    14028

  • Kód UT WoS článku

    000772106600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121507439