Determination of Selected Beneficial Substances in Peach Fruits
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F21%3A43920798" target="_blank" >RIV/62156489:43510/21:43920798 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.3390/su132414028" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/su132414028</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/su132414028" target="_blank" >10.3390/su132414028</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of Selected Beneficial Substances in Peach Fruits
Popis výsledku v původním jazyce
Peaches (Prunus persica L.) are a popular and sought-after dessert fruit. This is mainly due to their flavour, aroma, attractive appearance, and high content of substances that play an important role in human nutrition. The present study was carried out to determine some important analytical properties (sugars/sucrose, glucose, fructose and sorbitol), total acid, total phenolics, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids and anthocyanins of 34 selected peach varieties. The analyses are also complemented by colorimetric measurements of peach skin colour using CIELAB and other chromatic parameters. The results show, for example, that all peach varieties are good sources of phenolic compounds (9.43-577 mg gallic acid equivalent (GAE).100 gMINUS SIGN 1), flavonoids (1.12-95.1 mg catechin equivalent (CAE).100 gMINUS SIGN 1), and antioxidant capacity (136-462 mg Trolox equivalent (TE).100 gMINUS SIGN 1).
Název v anglickém jazyce
Determination of Selected Beneficial Substances in Peach Fruits
Popis výsledku anglicky
Peaches (Prunus persica L.) are a popular and sought-after dessert fruit. This is mainly due to their flavour, aroma, attractive appearance, and high content of substances that play an important role in human nutrition. The present study was carried out to determine some important analytical properties (sugars/sucrose, glucose, fructose and sorbitol), total acid, total phenolics, flavonoids, antioxidant capacity, carotenoids and anthocyanins of 34 selected peach varieties. The analyses are also complemented by colorimetric measurements of peach skin colour using CIELAB and other chromatic parameters. The results show, for example, that all peach varieties are good sources of phenolic compounds (9.43-577 mg gallic acid equivalent (GAE).100 gMINUS SIGN 1), flavonoids (1.12-95.1 mg catechin equivalent (CAE).100 gMINUS SIGN 1), and antioxidant capacity (136-462 mg Trolox equivalent (TE).100 gMINUS SIGN 1).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sustainability
ISSN
2071-1050
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
24
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
14028
Kód UT WoS článku
000772106600001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85121507439