Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení výskytu salmonel u jatečných prasat a na porážecí lince

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A%230000181" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:#0000181 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení výskytu salmonel u jatečných prasat a na porážecí lince

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl vyhodnocen výskyt salmonel u poražených prasat v letech 2001-2003. Výsledky studie prokázaly, že výskyt salmonel u poražených prasat byl závislý na nákazové situaci v chovech odkud prasata pocházela. Latentně infikované chovy byly pro jatka zdrojem kontaminace salmonelami. Prevalence salmonel u poražených prasat z infikovaných chovů se pohybovala v prvém období od 2 % do 12 % a ve druhém období od 2 % do 54 %. Salmonely byly u poražených prasat za celou dobu sledování izolovány nejčastěji z obsahu slepého střena (2,45 % a 8,7 %) a v mezenteriálních míznich uzlinách (0,73 % a 0,89 %). Pouze ojedinělé byly nálezy na vepřových půlkách a na porážecí lince. Tato zjištění o distribuci salmonel u výkrmových prasat na jatkách potvrzují význam vysoké úrovněhygieny a technologie při zpracování vepřového masa.

  • Název v anglickém jazyce

    The evaluation of the occurrence of Salmonella in slaughtered pigs and in slaughter line

  • Popis výsledku anglicky

    Salmonella prevalence was assessed in slaughtered pigs over the period 2001-2003. Examination results showed that Salmonella prevalence was dependant on epidemiological situation in pig herds. Latently infected herds were the source of Salmonella contamination in slaughterhouses. Salmonella prevalence in slaughtered pigs, originated from infected herds, ranged from 2 to 12% and from 2 to 54%, in the first and second period, respectively. Salmonella was most frequently isolated in slaughtered pigs from caecum (2.45 and 8.7%) and mesenteric lymph nodes (0.73 and 0.89%). Findings on carcass halves and slaughter line were sporadic. These findings obtained on Salmonella distribution in fattening pigs confirm the necessity of high level hygiene and developedtechnology at pork processing.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD1192" target="_blank" >QD1192: Ochrana produkce vepřového masa před salmonelami a kampylobaktery</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    38-40

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus