Hodnocení výskytu salmonel u jatečných prasat a na porážecí lince
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A%230000181" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:#0000181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení výskytu salmonel u jatečných prasat a na porážecí lince
Popis výsledku v původním jazyce
Byl vyhodnocen výskyt salmonel u poražených prasat v letech 2001-2003. Výsledky studie prokázaly, že výskyt salmonel u poražených prasat byl závislý na nákazové situaci v chovech odkud prasata pocházela. Latentně infikované chovy byly pro jatka zdrojem kontaminace salmonelami. Prevalence salmonel u poražených prasat z infikovaných chovů se pohybovala v prvém období od 2 % do 12 % a ve druhém období od 2 % do 54 %. Salmonely byly u poražených prasat za celou dobu sledování izolovány nejčastěji z obsahu slepého střena (2,45 % a 8,7 %) a v mezenteriálních míznich uzlinách (0,73 % a 0,89 %). Pouze ojedinělé byly nálezy na vepřových půlkách a na porážecí lince. Tato zjištění o distribuci salmonel u výkrmových prasat na jatkách potvrzují význam vysoké úrovněhygieny a technologie při zpracování vepřového masa.
Název v anglickém jazyce
The evaluation of the occurrence of Salmonella in slaughtered pigs and in slaughter line
Popis výsledku anglicky
Salmonella prevalence was assessed in slaughtered pigs over the period 2001-2003. Examination results showed that Salmonella prevalence was dependant on epidemiological situation in pig herds. Latently infected herds were the source of Salmonella contamination in slaughterhouses. Salmonella prevalence in slaughtered pigs, originated from infected herds, ranged from 2 to 12% and from 2 to 54%, in the first and second period, respectively. Salmonella was most frequently isolated in slaughtered pigs from caecum (2.45 and 8.7%) and mesenteric lymph nodes (0.73 and 0.89%). Findings on carcass halves and slaughter line were sporadic. These findings obtained on Salmonella distribution in fattening pigs confirm the necessity of high level hygiene and developedtechnology at pork processing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1192" target="_blank" >QD1192: Ochrana produkce vepřového masa před salmonelami a kampylobaktery</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—