Interpretace výsledků vyšetření vnímavosti k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli pocházejících z mléka a masa skotu a potravin vyrobených z nich
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A06000007" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:06000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Interpretation of the results of antimicrobial susceptibility analysis of Escherichia coli isolates from bovine milk, meat and associated foodstuffs
Popis výsledku v původním jazyce
Strains of indicator bacteria E.coli contaminating raw milk can become vectors of genes encoding resistance to antimicrobial drugs.The susceptibility of 1162 E.coli isolates originating from bovine milk, meat and associated foodstuffs to selectedantimicrobial drugs (amikacin, ampicillin, cephalothin, cotrimoxazole, cefotaxime, gentamicin, neomycin, streptomycin, tetracycline, norfloxacin, chloramphenicol and erythromycin) was analyzed. A microdilution method was used to detect minimal inhibitionconcentrations (MIC).The criteria for interpretation (clinical breakpoints) do not allow identification of bacterial strains with acquired and potentially transmissible resistance to antimicrobial drugs. Microbiol. breakpoints (MBP) may be moreappropriate because they take into account MIC distribution in a bacterial population of a certain species only. We obtained the following values of MBP:AMI 32, AMP 32,CLT 64,CTX 8,CMP 32,GEN 8, ERY 512,NEO 16,NOR 1,STR 32, SXT 0.8/15.2, TET 16 ug/ml
Název v anglickém jazyce
Interpretation of the results of antimicrobial susceptibility analysis of Escherichia coli isolates from bovine milk, meat and associated foodstuffs
Popis výsledku anglicky
Strains of indicator bacteria E.coli contaminating raw milk can become vectors of genes encoding resistance to antimicrobial drugs.The susceptibility of 1162 E.coli isolates originating from bovine milk, meat and associated foodstuffs to selectedantimicrobial drugs (amikacin, ampicillin, cephalothin, cotrimoxazole, cefotaxime, gentamicin, neomycin, streptomycin, tetracycline, norfloxacin, chloramphenicol and erythromycin) was analyzed. A microdilution method was used to detect minimal inhibitionconcentrations (MIC).The criteria for interpretation (clinical breakpoints) do not allow identification of bacterial strains with acquired and potentially transmissible resistance to antimicrobial drugs. Microbiol. breakpoints (MBP) may be moreappropriate because they take into account MIC distribution in a bacterial population of a certain species only. We obtained the following values of MBP:AMI 32, AMP 32,CLT 64,CTX 8,CMP 32,GEN 8, ERY 512,NEO 16,NOR 1,STR 32, SXT 0.8/15.2, TET 16 ug/ml
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Microbiology
ISSN
0740-0020
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
353-358
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—