Epidemiologická studie izolátů Staphylococcus aureus ze surovin a potravin živočišného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A06000016" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:06000016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Epidemiologická studie izolátů Staphylococcus aureus ze surovin a potravin živočišného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Polymorfismus genu pro koagulázu byl použit k typizaci a odlišení izolátů S. aureus z mléka na farmách a mléčných produktů, z jatečných těl skotu a masných výrobků. Porovnán byl z polymorfismy izolátů za zdravých a nemocných lidí. Největší početdiferentních koa-genotypů (21 typů) byl zaznamenán u izolátů S. aureus z mléka a mléčných produktů. Analýzou incidence izolátů S. aureus z mléka bylo zjištěno, že vždy jeden genotyp dominoval na jednotlivých farmách (V, XV, XVI, XVIII, XXIII). Vzorky zmasa byly nejčetněji, vedle dalších 12 genotypů, kontaminovány kmeny genotypu III. Tento genotyp a genotyp IV a XIII byly zaznamenány u izolátů ze všech typů vzorků odebraných v masných závodech. Je pravděpodobné, že potraviny byly kontaminovány jakizoláty z prostředí, tak z nemocných zvířat.
Název v anglickém jazyce
Staphylococcus aureus isolates from raw materials and foodstuffs of animal origin-epidemiological study
Popis výsledku anglicky
The restriction fragment length polymorphism analysis of the coagulase gene of Staphylococcus aureus isolates from the food chain (348 isolates) and isolates from ill people (20 isolates) revealed 24 different genotypes. Significant differences amongtheisolates (127 isolates) from the quarter milk and bulk milk samples from respective cattle farms (6 farms) were recorded; one genotype dominated in each locality (V, XV, XVI, XVIII, XXIII). Raw meat samples (74 isolates), meat products (27 isolates)andswabs from the environment of the meat processing plants (9 isolates) were likewise most frequently contaminated with genotype III strains (44 strains). It is likely that the sources of foodstuff contamination were the strains both from theenvironment (genotype III) and from animals which were probably ill (isolates with the genotype dominating in quarter milk samples).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC0196" target="_blank" >QC0196: Rezistence na antimikrobiální látky u mikroorganizmů vstupujících do potravního řetězce surovinami živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mikrobiologie potravin
ISBN
80-7080-556-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
51-58
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Třešť
Datum konání akce
23. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—