Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Epidemiologická studie izolátů Staphylococcus aureus ze surovin a potravin živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A06000016" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:06000016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Epidemiologická studie izolátů Staphylococcus aureus ze surovin a potravin živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polymorfismus genu pro koagulázu byl použit k typizaci a odlišení izolátů S. aureus z mléka na farmách a mléčných produktů, z jatečných těl skotu a masných výrobků. Porovnán byl z polymorfismy izolátů za zdravých a nemocných lidí. Největší početdiferentních koa-genotypů (21 typů) byl zaznamenán u izolátů S. aureus z mléka a mléčných produktů. Analýzou incidence izolátů S. aureus z mléka bylo zjištěno, že vždy jeden genotyp dominoval na jednotlivých farmách (V, XV, XVI, XVIII, XXIII). Vzorky zmasa byly nejčetněji, vedle dalších 12 genotypů, kontaminovány kmeny genotypu III. Tento genotyp a genotyp IV a XIII byly zaznamenány u izolátů ze všech typů vzorků odebraných v masných závodech. Je pravděpodobné, že potraviny byly kontaminovány jakizoláty z prostředí, tak z nemocných zvířat.

  • Název v anglickém jazyce

    Staphylococcus aureus isolates from raw materials and foodstuffs of animal origin-epidemiological study

  • Popis výsledku anglicky

    The restriction fragment length polymorphism analysis of the coagulase gene of Staphylococcus aureus isolates from the food chain (348 isolates) and isolates from ill people (20 isolates) revealed 24 different genotypes. Significant differences amongtheisolates (127 isolates) from the quarter milk and bulk milk samples from respective cattle farms (6 farms) were recorded; one genotype dominated in each locality (V, XV, XVI, XVIII, XXIII). Raw meat samples (74 isolates), meat products (27 isolates)andswabs from the environment of the meat processing plants (9 isolates) were likewise most frequently contaminated with genotype III strains (44 strains). It is likely that the sources of foodstuff contamination were the strains both from theenvironment (genotype III) and from animals which were probably ill (isolates with the genotype dominating in quarter milk samples).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC0196" target="_blank" >QC0196: Rezistence na antimikrobiální látky u mikroorganizmů vstupujících do potravního řetězce surovinami živočišného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mikrobiologie potravin

  • ISBN

    80-7080-556-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    51-58

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Třešť

  • Datum konání akce

    23. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku