Genetic diversity of two members of genus Bacillus in cow milk and dairy products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000215" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000215 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Genetická rôznorodosť dvoch členov rodu Bacillus izolovaných z kravského mlieka a z mliečnych výrobkov
Popis výsledku v původním jazyce
Vo vzorkách surového kravského mlieka, ďalej vo vzorkách pasterizovaného mlieka a z nich vyrobených jogurtoch, sa zistil výskyt Bacillus cereus (15,5%) a Bacillus licheniformis (42,5%). U izolátov sa našla relatívne vysoká genetická diverzita. Softwarovovytvorený dendrogram odkryl rozdelenie izolátov do dvoch hlavných klastrov (I a II). Pri porovnávaní izolátov B. licheniformis získaných zo surového mlieka a z jogurtov, ako aj izolátov zo surového a z pasterizovaného mlieka vznikli od seba sa líšiace profily fingerprintov, čo bol náznakom toho, že v priebehu prípravy jogurtov sa mohla nastať sekundárna kontaminácia kmeňmi pochádzajúcimi z prostredia. U izolátov B. cereus najväčšie rozdiely sa našli medzi kmeňmi izolovanými zo surového mlieka a z jogurtov, ktoré boli pripravené z týchto vzoriek surového mlieka. Nižšia, 94%-ná podobnosť medzi týmito skupinami naznačovala, že počas manipulácií došlo ku kontaminácii.
Název v anglickém jazyce
Genetic diversity of two members of genus Bacillus in cow milk and dairy products
Popis výsledku anglicky
Raw cow milk samples, further pasteurized milk and yoghurt samples yielded 15.5% Bacillus cereus and 42.5% Bacillus licheniformis isolates. Among the isolates relatively high degree of genotypic diversity has been found. The dendrogram constructed indicated clustering of the isolates into two main clusters, signed I and II. When B. licheniformis isolates from raw milk and/or yoghurt samples, likewise isolates from raw and pasteurized milk samples were compared, produced banding patterns differing from each other. These observations revealed that some contamination with a strain from the environment during yoghurt processing may occur. In B. cereus isolates, the highest difference was found for strains isolated from the raw milk and those, isolated fromthe yoghurt, prepared from the same raw milk sample. Only 94% similarity with the previous one indicated the inferential contamination throughout manipulations.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—