Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determinace zdroju Bacillus cereus a Bacillus licheniformis izolovaných ze syrového a pasterovaného mléka a z jogurtů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F09%3A%230000177" target="_blank" >RIV/49608851:_____/09:#0000177 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/09:#0000384

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determining the source of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis isolated from raw milk, pasteurized milk and yoghurt

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Strain-specific detection of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk, and yoghurt during processing. Randomly selected isolates of Bacillus spp. were subjected to PCR analysis, where single primer targeting to the repetitive sequence Box elements was used to fingerprint the species. The isolates were separated into 6 different fingerprint patterns. The isolates clustered together at about the 57% similarity level with 2 main groups at the 82% and 83% similarity levels, respectively. Contamination with identical strains both of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk was found as well as contaminated with different strains (in the case of raw milk and yoghurt or pasteurized milk and yoghurt). Several BOX types traced in processed milk samples were not discovered in the original raw milk. Despite the limited number of strains analysed, the two Bacillus species yielded adequately detectable banding profiles, permitting differentiation of bacteria at t

  • Název v anglickém jazyce

    Determining the source of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis isolated from raw milk, pasteurized milk and yoghurt

  • Popis výsledku anglicky

    Strain-specific detection of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk, and yoghurt during processing. Randomly selected isolates of Bacillus spp. were subjected to PCR analysis, where single primer targeting to the repetitive sequence Box elements was used to fingerprint the species. The isolates were separated into 6 different fingerprint patterns. The isolates clustered together at about the 57% similarity level with 2 main groups at the 82% and 83% similarity levels, respectively. Contamination with identical strains both of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk was found as well as contaminated with different strains (in the case of raw milk and yoghurt or pasteurized milk and yoghurt). Several BOX types traced in processed milk samples were not discovered in the original raw milk. Despite the limited number of strains analysed, the two Bacillus species yielded adequately detectable banding profiles, permitting differentiation of bacteria at t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Letters in Applied Microbiology

  • ISSN

    0266-8254

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus