Determinace zdroju Bacillus cereus a Bacillus licheniformis izolovaných ze syrového a pasterovaného mléka a z jogurtů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F09%3A%230000177" target="_blank" >RIV/49608851:_____/09:#0000177 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/09:#0000384
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determining the source of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis isolated from raw milk, pasteurized milk and yoghurt
Popis výsledku v původním jazyce
Strain-specific detection of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk, and yoghurt during processing. Randomly selected isolates of Bacillus spp. were subjected to PCR analysis, where single primer targeting to the repetitive sequence Box elements was used to fingerprint the species. The isolates were separated into 6 different fingerprint patterns. The isolates clustered together at about the 57% similarity level with 2 main groups at the 82% and 83% similarity levels, respectively. Contamination with identical strains both of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk was found as well as contaminated with different strains (in the case of raw milk and yoghurt or pasteurized milk and yoghurt). Several BOX types traced in processed milk samples were not discovered in the original raw milk. Despite the limited number of strains analysed, the two Bacillus species yielded adequately detectable banding profiles, permitting differentiation of bacteria at t
Název v anglickém jazyce
Determining the source of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis isolated from raw milk, pasteurized milk and yoghurt
Popis výsledku anglicky
Strain-specific detection of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk, and yoghurt during processing. Randomly selected isolates of Bacillus spp. were subjected to PCR analysis, where single primer targeting to the repetitive sequence Box elements was used to fingerprint the species. The isolates were separated into 6 different fingerprint patterns. The isolates clustered together at about the 57% similarity level with 2 main groups at the 82% and 83% similarity levels, respectively. Contamination with identical strains both of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk was found as well as contaminated with different strains (in the case of raw milk and yoghurt or pasteurized milk and yoghurt). Several BOX types traced in processed milk samples were not discovered in the original raw milk. Despite the limited number of strains analysed, the two Bacillus species yielded adequately detectable banding profiles, permitting differentiation of bacteria at t
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Letters in Applied Microbiology
ISSN
0266-8254
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—