Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt sporotvorných aerobních mikroorganismů v syrovém, pasterovaném a UHT mléku.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F01%3A%230000020" target="_blank" >RIV/49608851:_____/01:#0000020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt sporotvorných aerobních mikroorganismů v syrovém, pasterovaném a UHT mléku.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Druhy Bacillus spp. produkují rezistentní endospóry. Bacillus cereus a B. licheniformis jsou důležité patogeny, zapříčiňující onemocnění z potravin (např. mléko a mléčné výrobky). Kontaminace finálních produktů je většinou připisována kontaminaci již syrového mléka. Molekulární metoda ribotypizace byla úspěšná při identifikaci izolovaných kmenů Bacillus cereus a B. licheniformis v pasterovaném a UHT mléku. Výsledky ukázaly na 85% až 93% podobnost B. cereus a 100%ní podobnost B. licheniformis.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of aerobic sporeforming bacteria in raw, pasteurized and UHT milk.

  • Popis výsledku anglicky

    Bacillus species produce resistant endospores. Bacillus cereus and B. licheniformis are the important pathogens, causing food-borne illnes of human associated with milk and milk products. The contamination of final milk products is mostly described to raw milk. Molecular method ribotyping was succesfull in identifying of isolated strains B. cereus and B. licheniformis in pasteurized and UHT milk. The results show, that the similarity of B. cereus is from 85% to 93%, and B. licheniformis from70 to 100%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP9058" target="_blank" >EP9058: Potravní patogeny rodu Bacillus v mléce, metoda odhadu a redukce jejich průniku do potravního řetězce.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7268

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XLIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    7-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus