Výskyt kmenů Bacillus cereus a Bacillus licheniformis v procesu výroby UHT mléka.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F02%3A%230000015" target="_blank" >RIV/49608851:_____/02:#0000015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Occurrence of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis strains in the course of UHT milk production.
Popis výsledku v původním jazyce
Transfer of B. cereus and B. licheniformis strains from milk into final products (UHT milk) was studied. Representative Bacillus cereus and Bacillus licheniformis strains were characterised and compared by ribotyping with EcoRI enzyme and a probe complementary to Escherichia coli 16S and 23S rRNA as well as by phenotyping. Band patterns of B. cereus strains analysed showed similarities ranging from 77 to 97 %; this similarity values correlated with biochemical test results as well. B. licheniformis strains exhibited band patterns similarities from 82 to 100 %. The hybridization profiles of B. licheniformis strains B79 (pasteurized milk) were absolutely identical (100 % similarity).
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis strains in the course of UHT milk production.
Popis výsledku anglicky
Transfer of B. cereus and B. licheniformis strains from milk into final products (UHT milk) was studied. Representative Bacillus cereus and Bacillus licheniformis strains were characterised and compared by ribotyping with EcoRI enzyme and a probe complementary to Escherichia coli 16S and 23S rRNA as well as by phenotyping. Band patterns of B. cereus strains analysed showed similarities ranging from 77 to 97 %; this similarity values correlated with biochemical test results as well. B. licheniformis strains exhibited band patterns similarities from 82 to 100 %. The hybridization profiles of B. licheniformis strains B79 (pasteurized milk) were absolutely identical (100 % similarity).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP9058" target="_blank" >EP9058: Potravní patogeny rodu Bacillus v mléce, metoda odhadu a redukce jejich průniku do potravního řetězce.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
47
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
200-205
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—