Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000223" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000223 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly identifikovány kmeny B. cereus a B. licheniformis, izolované ze vzorků, které pocházely z výroby sýrů, jogurtů a UHT mléka (syrové mléko, pasterovaného mléko, finální výrobek). K identifikaci byly použity biochemické testy, metoda rep-PCR (primer GTG5 a BOX-A1R) a identifikace pomocí RiboPrinteru. Izoláty byly identifikovány, s poměrně vysokou hladinou přesnosti, jako zástupci druhu Bacillus licheniformis (12 kultur) a komplexu Bacillus cereus (9 kultur). U skupiny B. cereus byla pomocí RiboPrinteru zjištěna vysoká podobnost hybridizačních profilů u kultur 7M, 11M a 15M (vzorky pocházející z technologie jogurtů), či 17M, 18M a 19M (vzorky z UHT výroby). Výsledky rep-PCR s oběma primery byly vzájemně shodné a podobné s výsledky RiboPrinter a rozdělily rovněž studovanou skupinu do několika shluků podle místa původu.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of isolated B. cereus and B. licheniformis strains using useful molecular method and determination of their origin

  • Popis výsledku anglicky

    There were identified strains of B. cereus and B. licheniformis from cheese, yoghurt and UHT milk processing (raw milk, pasteurized milk, final product). The RiboPrinter identification, biochemical tests and rep-PCR method (primer GTG5 a BOX-A1R) were used for species identification. The isolates were identified as Bacillus licheniformis (12 species) and Bacillus cereus (9 species) with the high specificity level. There was found a high similarity of the hybridization profiles in B. cereus group (usingRiboPrinter identification). The strains 7M, 11M a 15M were isolated from yoghurt and 17M, 18M a 19M from UHT procedure respectively. The rep-PCR results using both of primers were identical and similar to RiboPrinter results. This method divided B. cereus group also to clusters according to their origin (technological processing).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus