Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000223" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000223 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu
Popis výsledku v původním jazyce
Byly identifikovány kmeny B. cereus a B. licheniformis, izolované ze vzorků, které pocházely z výroby sýrů, jogurtů a UHT mléka (syrové mléko, pasterovaného mléko, finální výrobek). K identifikaci byly použity biochemické testy, metoda rep-PCR (primer GTG5 a BOX-A1R) a identifikace pomocí RiboPrinteru. Izoláty byly identifikovány, s poměrně vysokou hladinou přesnosti, jako zástupci druhu Bacillus licheniformis (12 kultur) a komplexu Bacillus cereus (9 kultur). U skupiny B. cereus byla pomocí RiboPrinteru zjištěna vysoká podobnost hybridizačních profilů u kultur 7M, 11M a 15M (vzorky pocházející z technologie jogurtů), či 17M, 18M a 19M (vzorky z UHT výroby). Výsledky rep-PCR s oběma primery byly vzájemně shodné a podobné s výsledky RiboPrinter a rozdělily rovněž studovanou skupinu do několika shluků podle místa původu.
Název v anglickém jazyce
Identification of isolated B. cereus and B. licheniformis strains using useful molecular method and determination of their origin
Popis výsledku anglicky
There were identified strains of B. cereus and B. licheniformis from cheese, yoghurt and UHT milk processing (raw milk, pasteurized milk, final product). The RiboPrinter identification, biochemical tests and rep-PCR method (primer GTG5 a BOX-A1R) were used for species identification. The isolates were identified as Bacillus licheniformis (12 species) and Bacillus cereus (9 species) with the high specificity level. There was found a high similarity of the hybridization profiles in B. cereus group (usingRiboPrinter identification). The strains 7M, 11M a 15M were isolated from yoghurt and 17M, 18M a 19M from UHT procedure respectively. The rep-PCR results using both of primers were identical and similar to RiboPrinter results. This method divided B. cereus group also to clusters according to their origin (technological processing).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—