Diferenciace kmenů B. cereus izolovaných ze syrového mléka a mléčných produktů pomocí molekulární metody ribotypizace a rep-PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000224" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000224 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Diferenciace kmenů B. cereus izolovaných ze syrového mléka a mléčných produktů pomocí molekulární metody ribotypizace a rep-PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Byly odebírány fázové vzorky z výroby smetany do kávy sterilované v autoklávu a smetano-tvarohového termizovaného dezertu. Stanovován byl celkový počet mezofilních mikroorganismů a termorezistentních mikroorganismů, dále Bacillus cereus a B. licheniformis. Žádná z výrobních linek neměla vážné problémy. Ke zhoršení mikrobiologických parametrů by mohlo dojít v důsledku nesprávné funkce nebo nedostatečné sanitace technologického zařízení pro standardizaci tučnosti, pasteraci smetany, skladování smetany nebo výrobu tvarohu. Mezi 103 izoláty bylo 55 identifikováno jako Bacillus licheniformis a 5 jako Bacillus cereus. B. licheniformis se nalézal v celém výrobním procesu.
Název v anglickém jazyce
Differentiation of B. cereus strains isolated from raw milk, pasteurized milk and milk products using molecular methods ribotyping and rep-PCR
Popis výsledku anglicky
There were used three molecular methods for B. cereus strains differentiation which were isolated during milk processing: ribotyping with EcoRI restriction enzyme and the probe complementary to Escherichia coli 16S and 23S rRNA, then rep-PCR methods with(GTG)5 and BOX-A1R primers. B. cereus CCM 2010T and B. licheniformis CCM 2145T were used as reference strains. Band-pattern and cluster analysis were carried out using GelCompar II software. From the results was evident that rep-PCR method and primer (GTG)5 were the most suitable for our purpose and for differentiation of isolated B. cereus strains.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—