Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diferenciace kmenů B. cereus izolovaných ze syrového mléka a mléčných produktů pomocí molekulární metody ribotypizace a rep-PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000224" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000224 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Diferenciace kmenů B. cereus izolovaných ze syrového mléka a mléčných produktů pomocí molekulární metody ribotypizace a rep-PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly odebírány fázové vzorky z výroby smetany do kávy sterilované v autoklávu a smetano-tvarohového termizovaného dezertu. Stanovován byl celkový počet mezofilních mikroorganismů a termorezistentních mikroorganismů, dále Bacillus cereus a B. licheniformis. Žádná z výrobních linek neměla vážné problémy. Ke zhoršení mikrobiologických parametrů by mohlo dojít v důsledku nesprávné funkce nebo nedostatečné sanitace technologického zařízení pro standardizaci tučnosti, pasteraci smetany, skladování smetany nebo výrobu tvarohu. Mezi 103 izoláty bylo 55 identifikováno jako Bacillus licheniformis a 5 jako Bacillus cereus. B. licheniformis se nalézal v  celém výrobním procesu.

  • Název v anglickém jazyce

    Differentiation of B. cereus strains isolated from raw milk, pasteurized milk and milk products using molecular methods ribotyping and rep-PCR

  • Popis výsledku anglicky

    There were used three molecular methods for B. cereus strains differentiation which were isolated during milk processing: ribotyping with EcoRI restriction enzyme and the probe complementary to Escherichia coli 16S and 23S rRNA, then rep-PCR methods with(GTG)5 and BOX-A1R primers. B. cereus CCM 2010T and B. licheniformis CCM 2145T were used as reference strains. Band-pattern and cluster analysis were carried out using GelCompar II software. From the results was evident that rep-PCR method and primer (GTG)5 were the most suitable for our purpose and for differentiation of isolated B. cereus strains.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus