Novel identification methods including a species-specific PCR for hazardous Bacillus species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000048" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000048 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/19:43919316
Výsledek na webu
<a href="https://www.akademiai.com/doi/10.1556/066.2019.48.4.2" target="_blank" >https://www.akademiai.com/doi/10.1556/066.2019.48.4.2</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2019.48.4.2" target="_blank" >10.1556/066.2019.48.4.2</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Novel identification methods including a species-specific PCR for hazardous Bacillus species
Popis výsledku v původním jazyce
Fifteen strains of Bacillus spp. (three B. cereus strains, one B. subtilis, B. macerans, B. pumilus, and B. mycoides strains, and eight unknown isolates from the food-industry) were identified on species level with three designed pairs of primers for B. cereus, B. licheniformis, and B. subtilis. Primers designed for B. licheniformis (BlichF and BlichR) and B. subtilis (BsubF and BsubR) allowed specific species identification, whereas the designed pair of primers for B. cereus (BcerF2 and BcerR2) showed specificity for B. cereus sensu lato, because both B. cereus strains and B. mycoides gave positive reaction. Bacilli identification was also carried out with routine API method with unsatisfactory results. The (GTG)5-PCR method was used for strain characterization, enabling bacilli classification into separate clusters according to their taxonomic designations.
Název v anglickém jazyce
Novel identification methods including a species-specific PCR for hazardous Bacillus species
Popis výsledku anglicky
Fifteen strains of Bacillus spp. (three B. cereus strains, one B. subtilis, B. macerans, B. pumilus, and B. mycoides strains, and eight unknown isolates from the food-industry) were identified on species level with three designed pairs of primers for B. cereus, B. licheniformis, and B. subtilis. Primers designed for B. licheniformis (BlichF and BlichR) and B. subtilis (BsubF and BsubR) allowed specific species identification, whereas the designed pair of primers for B. cereus (BcerF2 and BcerR2) showed specificity for B. cereus sensu lato, because both B. cereus strains and B. mycoides gave positive reaction. Bacilli identification was also carried out with routine API method with unsatisfactory results. The (GTG)5-PCR method was used for strain characterization, enabling bacilli classification into separate clusters according to their taxonomic designations.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Alimentaria
ISSN
0139-3006
e-ISSN
1588-2535
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
415 – 422
Kód UT WoS článku
000499075600002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85079223523