Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Novel identification methods including a species-specific PCR for hazardous Bacillus species

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000048" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000048 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/19:43919316

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.akademiai.com/doi/10.1556/066.2019.48.4.2" target="_blank" >https://www.akademiai.com/doi/10.1556/066.2019.48.4.2</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2019.48.4.2" target="_blank" >10.1556/066.2019.48.4.2</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Novel identification methods including a species-specific PCR for hazardous Bacillus species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fifteen strains of Bacillus spp. (three B. cereus strains, one B. subtilis, B. macerans, B. pumilus, and B. mycoides strains, and eight unknown isolates from the food-industry) were identified on species level with three designed pairs of primers for B. cereus, B. licheniformis, and B. subtilis. Primers designed for B. licheniformis (BlichF and BlichR) and B. subtilis (BsubF and BsubR) allowed specific species identification, whereas the designed pair of primers for B. cereus (BcerF2 and BcerR2) showed specificity for B. cereus sensu lato, because both B. cereus strains and B. mycoides gave positive reaction. Bacilli identification was also carried out with routine API method with unsatisfactory results. The (GTG)5-PCR method was used for strain characterization, enabling bacilli classification into separate clusters according to their taxonomic designations.

  • Název v anglickém jazyce

    Novel identification methods including a species-specific PCR for hazardous Bacillus species

  • Popis výsledku anglicky

    Fifteen strains of Bacillus spp. (three B. cereus strains, one B. subtilis, B. macerans, B. pumilus, and B. mycoides strains, and eight unknown isolates from the food-industry) were identified on species level with three designed pairs of primers for B. cereus, B. licheniformis, and B. subtilis. Primers designed for B. licheniformis (BlichF and BlichR) and B. subtilis (BsubF and BsubR) allowed specific species identification, whereas the designed pair of primers for B. cereus (BcerF2 and BcerR2) showed specificity for B. cereus sensu lato, because both B. cereus strains and B. mycoides gave positive reaction. Bacilli identification was also carried out with routine API method with unsatisfactory results. The (GTG)5-PCR method was used for strain characterization, enabling bacilli classification into separate clusters according to their taxonomic designations.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

    1588-2535

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    415 – 422

  • Kód UT WoS článku

    000499075600002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85079223523