Potravinové alergeny a vhodné metody pro jejich stanovení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000041" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000041 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinové alergeny a vhodné metody pro jejich stanovení
Popis výsledku v původním jazyce
Alergie jsou závažným problémem velké části populace. food labellingPrakticky čtvrtina lidí na světě trpí nějakou formou alergie a prevalence a závažnost onemocnění stále narůstá. Tato skutečnost má vliv jak na potravinářský průmysl, tak na spotřebitele,který má právo se dovědět o výrobku co nejvíce na základě deklarovaného složení na jeho obalu. Pro osoby s potravinovou alergií je jedinou možností, jak alergické reakci nebo intoleranci potraviny předejít, vyloučit příslušné potraviny z jídelníčku. Proto jsou pro spotřebitele velmi důležité informace přímo na obalu výrobku. Od podzimu 2003 platí legislativa (Directive 2003/89/EC) o povinném značení alergenů a je důležité, aby kontrolní orgány měly k dispozici metody schopné stanovit nejčastější potravinové alergeny a ověřit tak správnost deklarovaných látek na obalu výrobku.
Název v anglickém jazyce
Food allergens and suitable methods for their determination
Popis výsledku anglicky
Food allergies represent an important health problem in industrialized countries. Undeclared allergens as contaminants in food products pose a major risk for sensitized persons. A proposal to amend the European Food Labelling Directive requires that allingredients intentionally added to food products will have to be included on the label. Reliable detection and quanti?cation methods for food allergens are necessary to ensure compliance with food labelling and to improve consumer protection. Methods available so far are based on protein or DNA detection. This lecture presents an actual picture of the characteristics of the major food allergens and collects published methods for the determination of food allergens in food products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 10. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—